Vanhan valokuvan voi entrata

Monen kodin kätköistä löytyy menneisyyden aarteita, valokuvia. Ajan kuluessa varsinkin värikuvat voivat haalistua tai kellastua, mutta niitä voi vuosikymmentenkin jälkeen parannella. Myös kuvan säilyttäminen vaikuttaa siihen, kuinka se kestää aikaa.

valokuvat
Hannele Ritvanen (vas.) leikkaa ja pakkaa hihnalta syöksyviä valokuvia. Merja Ailama-Mäkitalo seuraa vieressä.
Hannele Ritvanen (vas.) leikkaa ja pakkaa hihnalta syöksyviä valokuvia. Merja Ailama-Mäkitalo seuraa vieressä.Hanna Lumme / Yle

Valokuvausliikkeisiin ja kuvavalmistamoihin tuodaan säännöllisesti valokuvia, joiden omistajat toivovat saavansa vanhoista kuvistaan uuden, aiempaa parempilaatuisemman version. Lahtelaisen Eirikuvan toimitusjohtajan Merja Ailama-Mäkitalon mukaan iäkkäät kuvat voi kohtalaisen helposti raikastaa.

- Kuvasta voidaan tehdä uusi kuva. Kuvakorjailulla sitä voidaan myös parantaa, vaikka se vaatii aika paljon työtä. Rakkaimmat aarteet pystyy kuitenkin pelastamaan.

Vanhan kuvan uudistamiseen ei siis välttämättä tarvita edes negatiiveja, sillä kuva skannataan tietokoneelle ja sitä parannellaan kuvankäsittelyohjelmalla.

Jos negatiivit ovat tallessa, niistä voi tehdä kokonaan uuden kuvan. Negatiivit kestävät oikein säilytettynä aikaa hyvin, jopa vuosikymmeniä.

- Katselin juuri 80-luvulta peräisin olevia negatiiveja, jotka olivat erinomaisessa kunnossa eikä muutoksia esimerkiksi väreissä ollut havaittavissa.

Mustavalkoinen säilyy paremmin kuin värillinen

Mustavalkoiset kestävät aikaa värillisiä valokuvia paremmin. Ailama-Mäkitalon mukaan ilmiö juontaa ajasta, jolloin värikuva alkoi yleistyä. Mustavalkokuvat tehtiin paperille, mutta värikuvat olivat muovipohjaisia.

- 1970-luvulla värikuvan yleistyessä valmistajat toivat markkinoille uudenlaisia materiaaleja. Siihen aikaan tuotteita ei vielä testattu laboratoriossa niin hyvin kuin nykyään. Sitten tuli yllätyksiä, kun kuvien värit muuttuivat.

Myös säilytyspaikalla on merkitystä. Valokuvat on syytä pitää poissa suorasta auringonpaisteesta ja kuumasta. Hyviä säilytyspaikkoja ovat kirjahylly tai kaappi.

Bittiavaruus voi nielaista?

Nykyään valtaosa valokuvista otetaan digikameroilla. Ne tallentavat otokset muistikortille, josta ne siirretään tietokoneelle. Kun kuvat ovat bitteinä, riski niiden katoamiseen kasvaa.

- Liian usein kuulee ihmisiltä, kuinka tietokoneen kovalevy hajosi ja vuosien kuvat hävisivät. Parhaista otoksista kannattaa teettää paperikuvat.

Digitaalisuus tai analogisuus eivät vaikuta Ailama-Mäkitalon mukaan kuvan laatuun. Digikuvia on tosin näppärämpi käsitellä ja korjailla tietokoneella, hän huomauttaa.

Kuvat kehittää kone

Nykyisellään valokuvamateriaalit testataan tarkasti ennen kuin ne tulevat markkinoille. Valmistajat lupaavat kuville jopa 200 vuoden kestävyyden.

- Mutta kukahan sitä on katsomassa. Sellaisia ongelmia ei kuitenkaan enää ole kuin joskus 70-luvulla, Ailama-Mäkitalo sanoo.

Valokuvapapereiden lisäksi kehitysmenetelmät ovat muuttuneet. Koneet tekevät työstä leijonanosan.

- Nykyään tehokkaimmat koneet käsittelevät jopa 20 000 valokuvaa tunnissa. Kuvia koskettelemassa on paljon vähemmän käsiä kuin filmiaikaan.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Poikolainen