Tältäkö näyttää Tampereen keskusta tulevaisuudessa?

Maailmankuulun arkkitehdin Daniel Libeskindin visiosuunnitelma Tampereen Kansi ja Keskusareena -hankkeesta on valmistunut. Suunnitelma käsittää rautatien päälle rakennettavat viisi tornitaloa ja monitoimihallin.

Kotimaa
Tampereen Keskusareenan uusi ulkoasusuunnitelma
Tampereen Keskusareena Oy
Tampereen Keskusareenan uusi ulkoasusuunnitelma
Kuvaus ja leikkaus: YLE / Petri Aaltonen

Rakentamisesta vastaava NCC kuvailee suunnitelman arkkitehtuuria huikeaksi. Viiden tornitalon profiilit on piirretty Libeskindille tyypilliseen muotokieleen vinoiksi. Monitoimihalli on ympyränmuotoinen. Taloihin tulisi kattopuutarhoja.

Tampereen Keskusareenan toimitusjohtaja Rikard Bjurström on tyytyväinen näkemäänsä.

- Daniel Libeskind on luonut visionäärin varmuudella kokonaisuuden, jonka yleisöä kiinnostavassa ytimessä on kaikille tamperelaisille ja suomalaisille rakennettava urheilun ja kulttuurin areena.

Tampereen keskustaan rautatien päälle suunnitellaan mittavaa rakennuskokonaisuutta. Keskusareenan ja Sorinsillan väliin tulisi yhtenäinen kansi, josta muodostuisi aukio hallin edustalle. Monitoimihallin lisäksi alueelle tulisi liike-, hotelli- ja asuinrakennuksia yhteensä runsaat 60 000 neliötä.

Tampereen uusi kaupunginosa rakentuu junaradan päälle.

- Näin saataisiin parsittua radan halkomaa keskustaa yhteen. Radan varressa on paljon potentiaalia, Libeskindin arkkitehtitoimiston suunnitelmia keskiviikkona esitellyt arkkitehti Stefan Blach kuvaili päälinjoja.

Hallin arvioitu rakennusaika on noin 2 vuotta. Tavoitteena on areenan valmistuminen vuoden 2013 jääkiekon MM-kisoihin, mutta se edellyttää asemakaavan ja rakennusluvan lainvoimaisuutta vuoden 2011 alkupuolella.

- Kaavoitusprosessi etenee suunnitellusti. Neuvottelut valtion kanssa alueiden omistuksesta ovat edenneet hyvin. Meillä on aluetta hallinnoivan liikenneviraston kanssa yhteisymmärrys sopimusten tekemisestä, hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, johtaja Juha Yli-Rajala Tampereen kaupungilta sanoo.

Tampereen kaupunki on alustavasti sitoutunut maksamaan alueen infrakustannuksia. Rahoittajiksi hankkeelle on löytynyt jääkiekkoseurojen lisäksi urheiluhulluja tamperelaisia liikemiehiä.

Kaavamuutokseen liittyvä yleisötilaisuus pidetään 9. marraskuuta.

Lähteet: YLE Tampere