1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Loruilla apua päiväkotien arkeen

Kuopiolaisessa Saarikellon päiväkodissa on alkamassa lorutteluhetki. Lattialle kasataan patjoja, joiden päällä lasten ja lorutädin on mukava istua ja lorutella. Mukaan otetaan vielä iso kangaskin, koska pian on tarkoitus vetää nuottaa, jota kangas saa esittää.

Sanataiteilija Anne Karjula loruttaa lapsia. Kuva: YLE / Anu Myllärinen

Sanataiteilija, tai lorutäti kuten lapset sanovat, Anne Karjula kiertää syksyn aikana kuopiolaisissa päiväkodeissa tarjoten loruilla apua arkisiin tilanteisiin.

- Loruttelu sinänsä on aika perinteinen ja käytetty juttu, mutta nyt olen etsinyt erilaisiin arjen tilanteisiin sopivia loruja. Pukeminen, ruokailutilanteet, kiukunpuuskat tai vaikkapa käsienpesu voivat olla tällaisia esimerkkejä arkisista tilanteista, jotka eivät välttämättä aina suju. Esimerkiksi tylsähkön oloinen käsienpesu saattaa hoitua aivan huomaamatta, kun sen yhteyteen liitetään sopiva loru, Anne kertoo toimintatavoistaan.

Lorulähetti ei kierrä päiväkodeissa esiintymässä, vaan hän osallistuu lasten hoivaamiseen ja arkisiin askareihin yhdessä lastentarhanopettajien ja -hoitajien työparina.

Lastenhoitaja Päivi Venäläinen kiittelee sanataiteilijan panosta päiväkodin arkeen.

- Paljonhan meillä luetaan, lauletaan ja höpötellään muutenkin, mutta ei aiemmin ihan näin laajassa muodossa. Nyt on saatu paljon uutta materiaalia ja innostusta Annelta, lapsetkin ovat ihan tosissaan innostuneet loruttelemaan. Kokemus on ollut tosi positiivinen.

Suosikkiloru on vanha tuttu

Vaikka uusia loruja kehitellään kaiken aikaa, on ainakin Saarikellon päiväkodissa yksi ylitse muiden.

- Vedetään nuottaa, vaikka se jo ikivanha loru onkin. Se on ilman muuta suosituin, lapset ovat aivan rakastuneita siihen, nauraa Anne Karjula.

Ja pian patjojen päällä jo kiskotaan nuottakangasta ja lorutellaan:

- Vedetään nuottaa, saadaan paljon kaloja. Kissalle kiisket, koiralle kuoreet.....

YLE Savo / Anu Myllärinen