1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kun lumimyräkkä iskee, tieto kulkee

Uusi valtakunnallinen junaliikenteen matkustajainformaatiojärjestelmä on valmis. Viimeisenä järjestelmään liitettiin Helsingin asema.

Pasilan liikenteenohjauskeskuksesta lähtee nyt tarvittaessa sama viesti kaikille asemille. Kuva: YLE

Uusi matkustajainformaatiojärjestelmä on kaikessa yksinkertaisuudessaan aiempaa tehokkaampi tietokone, johon on liitetty noin tuhat näyttöpäätettä ja tuhansia kaiuttimia maamme asemilla.

Uudella järjestelmällä voidaan välittää tietoa matkustajille entistä tehokkaammin ja yksilöidymmin.

– Vapaatekstin näyttäminen useilla näyttölaitteilla useilla asemilla saman aikaisesti ja monikuulutusjärjestelmä, jolla voidaan kuuluttaa monelle asemalle saman aikaisesti ovat uusia palveluja, kertoo Liikenneviraston ylitarkastaja Kimmo Turunen.

Säästää resursseja

Uusi järjestelmä säästää henkilökuntaresursseja, kun joka asemalla ei tarvitse olla omaa kuuluttajaa.

Helsingin junaliikenteenohjauskeskuksen järjestelmäpääkäyttäjä Mari Auvisen mukaan kaikki on valmiiksi tallennettu ja siinä vaiheessa, kun tilanne tulee päälle, vaan laukastaan halutuille asemille sitä kuulutusta.

Kun yleistieto liikenneongelmasta tulee automaattisesti, jää henkilökunnalle aikaa varsinaiseen matkustusinfoon.

– Se on todella tärkeää, että jää enemmän aikaa sille, että voidaan tiedottaa matkustajille yksittäisten junien kulusta, sanoo järjestelmäpääkäyttäjä Mari Auvinen.

Järjestelmän rakentaminen alkoi 2006

Uuden matkustajainformaatiojärjestelmän rakentaminen alkoi vuonna 2006 Hämeenlinnasta. Helsinki oli viimeinen paikka, joka liitettiin järjestelmään.

Ylitarkastaja Kimmo Turunen mukaan Helsinki-Pasila-Tikkurila linja on kaikkein haasteellisin. Täällä on paljon liikennettä ja matkustajia sekä hyvin monimutkaista junatarjontaa, siksi Helsinki jätettiin viimeiseksi.

Helsingin asemalla liikkuu vuorokaudessa noin 1 300 junayksikköä. Arkipäivisin junatiheys on keskimäärin kaksi junaa minuutissa. Ruuhka-aikana junatiheys nousee useaan junaan minuutissa.