1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Veripalveluun voi paeta vampyyreita

Kauhu-, roska- ja kulttielokuviin keskittynyt elokuvatapahtuma Cinemare tarjoaa jälleen väristyksiä ja vampyyreja valkokankaalla. Ennen 12. marraskuuta olevaa kauhujen yötä Cinemaren joukkue päätti kuitenkin käydä Joensuun Veripalvelussa verenluovutuksessa.

Mikko Lehtinen luovuttaa verta hymyssä suin Tiina Kärjen avustamana. Kuva: YLE / Siru Päivinen

- Cinemaren ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun yhteistyön tavoitteena on löytää uusia verenluovuttajia. Ihmisveri on elintärkeää eliksiiriä, eikä siitä jouda pisaraakaan vampyyreille, toteaa pilke silmäkulmassa Cinemaren järjestäjiin kuuluva Mikko Lehtinen.

Lehtisen verta valuu hallitusti Veripalvelun Tiina Kärjen hoidossa veripussiin, jossa luovutettu veri matkaa erinäisten mutkien kautta kohti vastaanottajaa. Mikko Lehtinen on leikissä toista kertaa, eikä puuha pelota.

- Ilman muuta veri ihmisten auttamiseen, ei tippakaan vampyyreille. Olen vaimon patistamana käynyt aiemminkin luovuttamassa verta, mutta tämä auttamisen muoto vain on unohtunut jonnekin arjen sekaan, mies hymyilee letku kädessään.

Itäisten Veripalvelutoimistojen esimies Liisa Romo vahvistaa, että juuri tämä on yksi verenluovutuksen ongelmista. Luovuttajat unohtavat piipahtaa verenluovutuksessa, ellei asialle ole mitään muistutusta vaikkapa omassa kalenterissa tai kännykässä.

- Me voimme myös muistutella asiasta vaikkapa tekstiviestillä tai puhelinsoitolla, jos luovuttajan kanssa sovitaan tällaisesta menettelystä. Vertahan voi luovuttaa kolmekin kertaa vuodessa. Usein vakituisillakin luovuttajilla tulee jopa yli vuoden taukoja, kun asia unohtuu siellä oman arjenjuoksun keskellä, Romo kertoo kokemuksesta.

Tuhat pussillista joka päivä

Päivittäinen luovutetun veren tarve edellyttäisi Suomessa noin tuhatta verenluovuttajaa joka päivä. Joensuun Siltakadun Veripalvelutoimistossa vierailee runsaasta kymmenestä lähemmäs 50 luovuttajaa päivässä.

- Yhteistyö esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston ja joidenkin työpaikkojen kanssa on kantanut hyvää tulosta. Joiltakin työpaikoilta voi käydä verenluovutuksessa työajalla, ja se on kyllä hieno kädenojennus työnantajalta yhteiskunnan hyväksi. Koskaanhan ei tiedä, milloin itse kukin voi olla luovutettua verta vailla, Romo muistuttaa.

Veripalvelun ovi käy usein vaisummin juhlapyhien aikaan. Monella on myös virheellistä tietoa lääkitysten sopivuudesta luovutuksen kanssa, ja sen takia jätetään turhan takia tulematta kokonaan.

- Esimerkiksi kolesterolilääkitys ei välttämättä ole luovutuksen este. Jos muuta lääkitystä ei ole, ja veriarvot ovat kohdallaan, niin tervetuloa kylään vain! Me tarjoamma luvuttajille täältä kiitokseksi tuoreet kahvit, mehua luovutuksen alle, ja kahvin kanssa voileipää ja pikkuleipiä, Liisa Romo kannustaa.

Klassikkokauhua Cinemaressa

Cinemare on jo kuudetta kertaa järjestettävä kauhu-, roska- ja kulttielokuviin keskittynyt elokuvatapahtuma, joka järjestetään elokuvateatteri Tapiossa Joensuussa 12. marraskuuta. Näytännöt ovat yöllä; yksi yö tarjoaa yhdeksän erilaista elokuvaa.

- Avauselokuvana nähdään elävällä musiikilla säestetty saksalainen mykkäelokuva Tohtor i Caligarin kabinetti vuodelta 1920. Toinen yön klassikkotapaus on italialaisen kauhun kummisedän, Mario Bravan Black Sabbath, kertoo Cinemaren järjestäjiin kuuluva Mikko Lehtinen.