Talkoilla pelastettu Teijon kirkko vaihtoi omistajaa

Suomen pienin kivikirkko, Teijon kirkko vaihtoi omistajaa torstaina. Tulipalon ja vedenpaisumuksen kokenut kirkko on kunnostettu talkoovoimin. Nyt sen ylläpito kävi liian raskaaksi kyläläisille.

Ruukinpatruuna Robert Bremer ryhtyi rakennuttamaan Teijon kirkkoa vuonna 1829. Kuva: YLE / Jouni Koutonen

Reilut kymmenen vuotta kirkkoa ylläpitänyt Teijon kirkkoyhdistys ja Salon seurakunta allekirjoittivat lahjakirjan koruttomasti kirkon penkillä. Kirkkoneuvosto on jo aikaisemmin hyväksynyt lahjakirjaluonnoksen.

- Kyllähän tämä kirkkona on toiminut ennenkin, mutta kyläyhdistyksen ansiosta kirkko voi toimia jatkossakin, kirkkoherra Jouko Pukari kertoo.

Teijon kirkko on Salon seurakunnan 14. kirkko. Seurakunnan ensi vuoden budjettiin kirkon ylläpitokuluihin on varattu noin 15 000 euroa. Vuonna 2012 olisi tarkoitus automatisoida kirkon kellojen soitto.

Suurta remonttia kirkko ei tarvitse, sillä viime vuonna Teijon kirkkoyhdistys korjasi kirkon tornin vuonna 2009. Lopullisesti lahjoituksen hyväksyy Salon kirkkovaltuusto joulukuussa.

Kirkolla värikäs historia

Teijon ruukin patruuna Robert Bremer rakennutti kirkon 1830 kiitokseksi siitä, että hänen ennustamaansa vedenpaisumusta ei tullut.

Valtakunnallisen kohun saattelemassa konkurssihuutokaupassa vuonna 1999 Teijon kunnostettu kirkko jouduttiin ostamaan kalliisti kyläläisten kirkoksi. Tässä vaiheessa kirkkoa havitelleet suunnittelivat kansallisesta kulttuuriperinnöstä ravintolaa. Vaihtoehtoina oli myös punttisali, yökerho, koiratarha ja moskeija.

Kirkon rakentaneen Bremerin pelkäämä vedenpaisumus oli lähellä vuoden 2007 alkupäivinä, kun vesimyrsky vaurioitti yli 170-vuotiasta kirkkoa. Suihkuvirtausten siivittämä vesi tulvi lanterniinipilareiden keskiössä sijaitsevan kattoluukun kaulusreunojen yli kirkontorniin ja kattoeristeisiin ja edelleen noroina kirkkosalin lattialle. Vakuutusyhtiö Pohjola ei korvannut vesivahinkoja, joten kirkko jouduttiin korjaamaan talkoilla.

Jo aiemmin tulipalo tuhosi kirkon tornirakenteet vuonna 1972. Silloin kirkonkello putosi maahan hiiltyneen puukasan päälle.

- Kirkko oli surkeassa kunnossa. Viime vuodet ovat olleet erittäin kovaa vastaamista arjen haasteisiin. Oli hyvin lähellä, että seisoisimme kirkon raunioilla, kirkkoyhdistysaktiivi Hannu Paunila toteaa.