Luova kylähulluus sikiää perinteistä

Menestyvän kesätapahtuman taustalla on aina omaperäinen idea. Räväkät maaseututapahtumat vievät Suomea maailmalle, mutta heijastavat myös historiaa ja perinteitä. Hullut tapahtumat tuovat myös energiaa syrjäkylille. Väkisin eukonkannot, suopotkupallot ja muut räväkät ideat eivät synny.

tapahtumat
Eukonkantajia vesiesteellä
Eukonkanto on yksi Suomen kesän oudoista kilpailumuodoista.YLE

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius julkisti marraskuussa tutkimuksen maaseudun kulttuuritapahtumien olemuksesta ja menestystekijöistä. Kari Ilmosen, Ilkka Luodon ja Olli Rosenqvistin teoksesta selviää, että menestyvän kesätapahtuman taustalla on aina originaali idea.

Hullut tapahtumat noteerataan

Kesäiset kansanhuvit on noteerattu aina Isoa-Britanniaa myöten. Yleisradioyhtiö BBC kirjoitti nettisivuillaan hullunkurisista suomalaisista kilpailulajeista, muun muassa eukonkannosta, suopotkupallosta ja saappaan tai kännykän heitosta. Maaseututapahtumat heijastelevat viihdyttävän ohjelmistonsa lomassa myös ikiaikaisia perinteitä ja historiaa.

Ideanikkariksi on kuitenkin vaikea opetella, sitä joko on tai ei ole. Kokkolalaiset tutkijat toteavat, että jokaisella kansakunnalla on oma agraarimenneisyytensä, josta luova kylähulluus sikiää. Asia joka suomalaisesta on hauskaa, ei välttämättä uppoa norjalaiseen. Onnistuneen tapahtuman taustalla on kuitenkin useita tekijöitä, eikä yksinkertaista reseptiä menestykseen ole.

- Siihen vaaditaan luovuutta ja idealismia, omaperäisyyttä, monialaista osaamista sekä hyvän yhteishengen siivittämää yhteistyötä. Pitkällä aikajänteellä tarkasteltuna onnistuneessa tapahtumassa on laadukasta ohjelmaa, joka kantaa sekä strateginen suunnitelma ja etenkin taloussuunnitelma, joka ottaa huomioon sadekelin mahdollisuuden, miehet toteavat.

Viime kädessä tapahtuman tunnelman muodostaa järjestäjien ja yleisön välinen yhteys, yksi aktiivinen henkilö tai pienehkö ryhmä ei juuri siihen voi vaikuttaa. Kesätapahtumat ovat kuitenkin hyvin tärkeitä pienille paikkakunnille, etenkin niiden identiteetin kannalta. Hullut tapahtumat usein myös nostavat syrjäkylien energiatasoa, ja ne ilmentävät tietynlaista meillä ei periksi -meininkiä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa