Ampumarata houkuttelee nuoria ja metsästäjiä

Lokakuun lopussa eduskunnassa hyväksytty uusi ampuma-aselaki on herättänyt paljon keskustelua ammunnan harrastajien keskuudessa. Uuden lain pelätään haittaavan etenkin nuorten harrastamista.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
ilmakivääri kajaanin ampujat
Samuli Repo tietää, että ammunta vaatii harrastajaltaan keskittymistä ja nöyryyttä.YLE / Jukka-Pekka Räsänen

Aselain muutoksen jälkeen käsiaseen hankkimisen ikäraja nousee 18:sta kahteenkymmenen vuoteen. Hakijalta vaaditaan myös soveltuvuustesti ja ampumaseuran asekouluttajan antama todistus harrastuneisuudesta.

Lisäksi uusittu laki vaatii kahden vuoden aktiivisen harrastuneisuuden ampumaseurasta, ennen kuin ruutikäyttöistä käsiasetta voi hakea.

Harrastus alkaa ilmapistoolista

Kajaanin Ampujien varapuheenjohtaja Jorma Hujanen muistuttaa, että ruutiaseen hankkiminen ei muutenkaan ole ajankohtaista vasta-alkajalle.

- Ilmapistoolilla tämä homma pitäisi aloittaa. Kunnollisen tarkkuusilmapistoolin voi hankkia jo nuorena, siihen ei lupia tarvita. Jos sen opettelee kunnolla, on helppo siirtyä ruutiaseharrastukseen.

Metsästyksen kautta ampumaradoille hakeutunut Harri Kettunen painottaa, että ammunta on urheilulaji muiden joukossa.

- Hyvältä ampujalta vaaditaan keskittymiskykyä ja nöyryyttä toistaa samaa asiaa, Kettunen kertoo ja huomauttaa ampumaradalla sihtailun antavan varmuutta myös hirvenmetsästykseen.

Kajaanissa paukutellaan nuoruuden voimalla

15-vuotias Samuli Repo edustaa Kajaanin Ampujissa nuorempaa polvea. Tavoitteet ovat tiukasti kilpa-ammunnoissa, mutta vielä mies ampuu ilma- ja pienoiskivääreillä. Verrattain vähäiset kustannukset saavat aktiiviharrastajalta kiitosta.

- Ampumaurheilussa pärjää yllättävän hyvin kuulosuojaimilla. Seuralta saa käytännössä kaikki tarvikkeet mitä tarvitsee, Repo kertoo.

Nuori mies tietää, etteivät lajiin perehtymättömät aina ymmärrä harrastuksen vaativuutta.

- Kaikki kaverini luulivat, että tämä on helppoa hommaa, mutta aika nöyränä he lähtivät pois täältä radalta.

Lähteet: YLE Kainuu / Jukka-Pekka Räsänen