1. yle.fi
  2. Uutiset

Viilennä sipulit ennen leikkaamista

Sipuli on toisille kauhistus ja toisille lähes kaiken ruoanvalmistuksen lähtökohta. Sipuli kannattaa valita valmistettavan ruoan mukaan. Myös kypsentämisellä sipulin maun luonnetta voi muuttaa. Silmien kirvelyä voi lieventää viilentämällä sipulia ennen leikkaamista.

sipuli
Sipulin kuoriminen on monelle tukala paikka.
Sipulin kuoriminen on monelle tukala paikka.YLE Etelä-Karjala
Sipulin kuoriminen on monelle tukala paikka.
Sipulin kuoriminen on monelle tukala paikka.YLE Etelä-Karjala

Sipuli on keittiöidemme käytetyimpiä kasviksia. Eikä ihme, sillä sipuli on edullista sekä ennenkaikkea monikäyttöistä. Se sopii lähes ruokaan kuin ruokaan. Lisäksi sitä voi nauttia kypsennettynä ja raakana.

Savonlinnan Opettajankoulutuslaitoksessa tulevia kotitalousopettajia opettava kotitaloustieteen professori Anna-Liisa Kosonen pitää sipulia erittäin monipuolisena kasviksena.

- Ensinnäkin se on erittäin helppo kasvis ruoanlaitossa. Siinä on paljon makua antavia aineita. Myös sen saatavuus ja maku ovat tae sen säilymiselle meidän ruoanlaittomme osana, Anna-Liisa Kosonen kertoo.

Sipulista vapautuvat rikkiyhdisteet itkettävät

Monelle jo sipulin kuoriminen on kova pala purtavaksi. Tuppaahan sipuli herkästi sitä leikatessa itkettämään keittiössä häärivää kotikokkia.

- Sipuli itkettää vasta siinä vaiheessa kun sen solukkoa rikotaan veitsellä. Tällöin sen entsyymi pääsee vaikuttamaan sipulin solussa oleviin aineksiin. Siitä syntyy rikkiyhdisteitä ja ne antavat ärsytystä silmän limakalvoille, Kosonen kertoo.

Kosonen kehottaa leikkaamaan sipuleita hieman viileinä ja terävällä veitsellä.

- Tällöin sipulista vapautuvat entsyymit eivät toimi niin tehokkaasti. Myös terävä veitsi kannattaa varata sipulin leikkaamiseen, Anna-Liisa Kosonen ohjeistaa.

Lämmittäminen tekee sipulista lempeän

Sipulin luonne muuttuu huomattavasti, kun sitä paistaa pannulla. Tällöin siitä vapautuvat kipakan maun takana olevat rikkiyhdisteet.

- Paistaessa sipulista tulee makea. Syynä tähän on se, että sipuli sisältää paljon sokeria.

Sipulia kannatta syödä myös sen terveellisyyden vuoksi.

- Sipulin luonnolliset yhdisteet toimivat elimistön antioksidantteina. Lisäksi ne nostavat elimistön omien entyymien pitoisuuksia, mitkä puolestaan suojaavat elimistöä, Anna-Liisa Kosonen kertoo.

Hapan kiihottaa ruokahalua

Sipulin tuoksu liittyy monen mielessä automaattisesti ruokahalun kasvuun. Anna-Liisa Kososen mukaan se johtuu sipulin happamuudesta ja karvaudesta.

- Kun ne saapuvat elimistöön alkavat ruoansulatusentsyymit erittyä ja nälän tunne valtaa ihmisen, Anna-Liisa Kosonen sanoo.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi