1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Kasvuyrittäjä ottaa riskejä - ja voi epäonnistua

Yrittäjä Viljo Savolainen kertoi Aamu-tv:ssä, kuinka hyvä yritystoiminta kaatui velanottoon viime lamassa. Suomen Yrittäjien Janne Makkula korosti, että Suomeen saadaan kasvuyrityksiä vain, jos löytyy riskiä kaihtamattomia yrittäjiä. Samalla pitää hyväksyä epäonnistumisen mahdollisuus.

Viljo Savolainen (vas.) ja Janne Makkula
Velkajärjestelylakia on muutettu perusteellisesti kuluvan vuoden aikana ja oikeusministeriön työryhmä pohtii vielä lisäviilauksia yrittäjien aseman parantamiseksi. Lainmuutokset eivät silti pelasta kaikkia 90-luvun syvän laman uhreja - tarvitaan myös paljon muuta. Vieraina olivat yrittäjä Viljo Savolainen ja lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

Viljo Savolainen on käynyt yrittäjänä kovan koulun edellisen laman seurauksena. Hänellä oli 1980-luvun lopussa graafisen alan yritys, jossa oli kuusi työntekijää. Yhtiömuoto oli kommandiittiyhtiö eli Savolainen vastasi henkilökohtaisesti yhtiön veloista. Savolainen otti tuolloin runsaasti lainaa laitteiden uusimiseen.

Lainanotto ei hirvittänyt, koska asiakkaita ja töitä riitti. Valtiovarainministeri Iiro Viinanen lupaili, ettei devalvaatiota tule. Pankit suosittelivat edullisia valuuttalainoja.

- Olin innokas yrittäjä ja oli hyvä kokemuksia siitä, että valuuttalainaakin voi ottaa.

Sitten menetettiin suurin asiakas. Samaan aikaan markan devalvaatio kasvatti ulkomaisen velan pääomaa ja korot nousivat 15-20 prosenttiin. Velkamäärä räjähti nopeasti suureksi. Savolainen kuitenkin sinnitteli velan kanssa vuosia kunnes firman tuotoista perittävät jälkiverot nousivat pilviin. Pahimmillaan velkaa oli miljoonia markkoja.

- Sain 2008 apua Kaski-ryhmältä, joka lähti hoitamaan asioistani. Sitä kautta maksamalla määrätyn prosentin veloista pääsin taas yhteiskuntakelpoiseksi ihmiseksi. Elämä alkoi uudestaan.

Velkajärjestelylakien ansioista suurin osa veloista on vanhentunut tähän mennessä. Velanmaksua saatiin kohtuullistettua.

Nyt Savolainen toimii taas yrittäjänä ja hänellä on luottamustehtäviä kunnassa.

- En enää ota samanlaisia riskejä kuin nuorempana. En laajenna yritystä enkä palkkaa väkeä. Tulen toimimaan tämän loppuajan yksityisyrittäjänä, Savolainen kaavailee.

Yrittäjänkin epäonnistuminen pitää hyväksyä

Savolaisen tarina on yrittäjäjärjestölle tuttu. Kaikki yrittäjät eivät kuitenkaan saa noustua tuhkasta uuteen alkuun. Lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula Suomen Yrittäjistä pitää tärkeänä, että jokaisella yrittäjällä olisi epäonnistumisten jälkeenkin nopeasti mahdollisuus uuteen alkuun. Hän toivoo tähän lainsäädännöstä apua.

Lisäksi Makkula haluaisi, että yrittäjällä ja yrityksillä olisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa neuvontapalveluita käytössä kun havaitaan maksuvaikeuksia. Nyt lakisääteisiä neuvontapalveluja ei juuri ole. Tähän Makkula kaipaa myös valtion rahaa.

Makkula korostaa, että riskinotto on oleellinen osa yrittäjyyttä.

- Jos halutaan edistää kasvuyrittäjyyttä niin samalla joudutaan hyväksymään se, että tulee epäonnistumisia.

Hänen mukaansa Suomeen ei saada lisää kasvuyrityksiä, jos yritykset pelkäävät riskiä. Suomen Yrittäjien selvitysten mukaan alle kymmenen prosenttia yrityksistä on voimakkaasti kasvuhaluisia. Kasvuyritysten tarve on kuitenkin laajasti tunnustettu.

- Yrittäjä tarvitsee tukea siinä missä muutkin; usein enemmänkin koska pelissä on usein oma talo ja läheistenkin omaisuutta.

Sekä lainsäädännössä että asenneilmastossa pitää huomioda että epäonnistuminen on sallittua ja antaa myös kokemusta. Syrjäytyminen ei ole kenellekään hyväksi.