Aikaero on luultua rankempaa elimistölle

Usein toistuva tai vuosia jatkuva aikaero voi rasittaa elimistöä luultua enemmän, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Aikaerosta kärsivät elimistön immuunivaste, munuaisten toiminta ja solukierto.

terveys
Lentomatkustajia.
Yle / Derrick Frilund

Nopea lento monen aikavyöhykkeen yli aiheuttaa ihmisille aikaerosta johtuvaa rasitusta, kuten väsymystä, unettomuutta, vatsakipua, päänsärkyä, muistamattomuutta ja ärtyneisyyttä.

- Oireet johtuvat siitä, että elimistön sisäinen kello ei käy samaa tahtia paikallisen kellonajan kanssa, vaikka se pyrkiikin sopeutumaan lennon aikana vaihtuvaan ulkoiseen aikaan. Pitkiin matkoihin usein liittyvä valvominen ja siitä johtuva väsymys lisäävät oireita, kertoo ylilääkäri Timo Partonen THL:stä.

Partosen mukaan sisäinen kello tahdistaa elimistön aineenvaihduntaa ja ohjaa solunjakautumiskiertoa. Se myös ohjaa elintoimintojen vuorokausirytmejä ja uni-valverytmiä.

Mikäli sisäisen kellon rytmihäiriöt toistuvat useasti tai jatkuvat pitkään, se voi olla haitallista tai jopa vaarallista elimistölle. Etenkin immuunivaste, munuaisten toiminta ja solukierto kärsivät aikaerorasituksesta.

Aikaerorasitus lisäsi hiirikuolemia

Hiirillä tehtyjen tutkimusten mukaan vuorokausirytmien aikaistaminen kuudella tunnilla kerran viikossa kahden kuukauden ajan lisäsi vanhojen hiirten kuolleisuutta. Hiirten vuorokausirytmin aikaistaminen neljän päivän välein puolestaan nopeutti hiirten kuolemista. THL:n mukaan syynä hiirten kuolemiin oli immuunivaje, eikä suinkaan stressi tai univaje.

Vuorokausirytmin aikaistaminen kuudella tunnilla vastaa lentoa Helsingistä Pekingiin.

Aikaerorasituksen huomattiin aiheuttavan hiirissä myös luusyöpää ja munuaisten vajaatoimintaa. Hiirikokeiden perusteella vuorokausirytmin aikaistaminen kahdeksalla tunnilla joka toinen päivä nopeutti luusyöpään sairastuneiden hiirten kasvainten kasvua jo parissa viikossa.

THL:n mukaan vastaavaa tietoa ihmisistä ei ole käytettävissä.

Lähteet: YLE Uutiset