1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kirjaväite: Kaarle Kustaa viihtyy salakapakoissa ja seksiklubeilla

Ruotsissa on noussut kova kohu kuningas Kaarle XVI Kustaata käsittelevästä kirjasta. Tänään julkaistussa kirjassa väitetään ennakkotietojen mukaan kuninkaan muun muassa käyneen salakapakoissa ja seksiklubeilla.

Ulkomaat
Kaarle XVI Kustaata käsittelevän kirjan kansi.
Kaarle XVI Kustaata käsittelevä kirja perustuu suureksi osaksi nimettömiin lähteisiin.Ruotsin TV4

Riippumatta siitä mikä on totta ja mikä tarua - uusi kirja on onnistuneen markkinoinnin opinnäytetyö. Iltapäivälehdet ovat esitelleet kirjaa sivukaupalla, ja esimerkiksi Aftonbladet uhrasi kirjalle 13 sivua jo eilen. Myös muut tiedotusvälineet ovat lähteneet leikkiin mukaan.

Kirjan nimi on Den motvillige monarken – Carl XVI Gustaf, vapaasti käännettynä Kuningas Kaarle XVI Kustaa - vastahakoinen kuninkaallinen.

Nimi perustuu siihen, että kirjailijoiden mielestä Kaarle Kustaa ei haluaisi olla kuningas. Todisteeksi esitellään muun muassa jo aiemmin julkisuudessa ollut tapahtuma, jossa kuningas lapsena löi sisartaan, kun tämä muistutti häntä tulevasta kuninkaan tehtävästä.

Kuningas epäkuninkaallisissa paikoissa

Suurimmat paljastukset liittyvät kuitenkin kuninkaan myöhempään yksityiselämään, kuinka ollakaan. Kirjassa väitetään ennakkotietojen mukaan muun muassa, että kuninkaalla on ollut avioliiton ulkopuolinen suhde, josta myös kuningatar Silvia on ollut tietoinen. Kuninkaan väitetään myös käyneen strippiklubeilla ja laittomissa salakapakoissa, sekä Ruotsissa että ulkomailla.

Kirjan tekijöihin kuuluvan toimittaja Thomas Sjöbergin mielestä Ruotsin valtiopäämiehen päätyminen rikollisiin ympäristöihin on hyvin ongelmallista.

- Jos kuningas vapaa-ajallaan liikkuu paikoissa, joille tunnusomaista on törkeä rikollinen toiminta, niin tämä muuttaa kuvaa kuningashuoneesta ja siitä kertominen on yleisen edun mukaista, toimittaja Sjöberg sanoi Ruotsin radion haastattelussa. Jotkut kirjan yöelämään liittyvistä väitteistä eivät ole uusia, ja ne on aiemmin kiistetty hovin taholta.

Yksi kirjan kolmesta tekijästä on jo joutunut hankaluuksiin. Ruotsin radiossa taustatoimittajana työskennellyt Tove Meyer on siirretty toisiin tehtäviin. Ratkaisua on perusteltu sillä, että radion työntekijänä hän ei voi salata mahdollisesti uutisarvoista tietoa työnantajaltaan.

Oikeusprosessi uhkaa?

Kirja perustuu suureksi osaksi nimettömiin lähteisiin. Merkittävä osa tapahtumista on 1990-luvulta, mutta mukaan mahtuu myös tuoreempia sattumuksia. Uusin on ilmeisesti kuninkaan ja hänen metsästysseurueensa väitetty vierailu Slovakiassa bratislavalaisella strippiklubilla. Kuninkaan lähipiiriin kuuluvan miesseurueen jäsenet kiistävät kirjassa esitetyt väitteet jyrkästi ja uhkailleet oikeustoimilla.

Jotkut kirjaa varten haastatelluista olisivat puolestaan valmiita todistamaan oikeudenkäynnissä, sanoo toimittaja Thomas Sjöberg. Ruotsissa on jo ehditty pohtia, miten paljastukset vaikuttavat kuningashuoneen asemaan. Aika monissa kommenteissa on arveltu, että kirja saattaa jopa lisätä kuningasta kohti tunnettua myötätuntoa.

Lähteet: YLE Uutiset / Tom Kankkonen, Tukholma

Lue seuraavaksi