Tieto-Finlandia-ehdokkaissa esitellään puukon historiaa, kapellimestareita ja kalaherkkuja

Tämänvuotisen Tieto-Finlandia-palkinnon voittajaehdokkaat on nimetty. Palkinnosta kilpailee kuusi kirjaa.

kulttuuri
Tieto-finlandia-palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuus Helsingissä.
YLE

Ehdokasteoksissa liikutaan Mannerheimin matkapäiväkirjojen välityksellä 1900-luvun alun Keski-Aasiassa ja Kiinassa, tutustutaan elämäkerran kautta 1930-luvun Suomeen ja pohditaan Itämeren tulevaisuutta. Niissä käydään läpi myös puukon historiaa, perehdytään suomalaisiin kapellimestareihin ja esitellään kalaherkkuja.

Saara Bäck, Markku Ollikainen, Erik Bonsdorff, Annukka Eriksson, Eeva-Liisa Hallanaro, Sakari Kuikka, Markku Viitasalo, Mari Walls (toim.): Itämeren tulevaisuus

Valintalautakunnan perusteiden mukaan teos lähestyy Itämerta ja sen suojelua monitieteisesti, unohtamatta kulttuuristakaan näkökulmaa. Kirja antaa myös konkreettisia ehdotuksia Itämeren suojeluun.

Harry Halén (julkaisija): Gustaf Mannerheim: Dagbok förd under min resa i Centralasien och Kina 1906-07-08

Mannerheimin yli kaksi vuotta kestäneen Keski-Aasian ja Kiinan retken matkapäiväkirjat on julkaistu nyt ensi kertaa lyhentymättöminä. Myös moni kirjassa olevista valokuvista on nyt painettuna ensimmäistä kertaa.

Sirpa Kähkönen: Vihan ja rakkauden liekit. Kohtalona 1930-luvun Suomi

Sirpa Kähkönen on kirjoittanut isoisästään Lauri Tuomaisesta elämäkerran, joka isoisän kautta kertoo myös muista tämän aikalaisista ja heidän kohtaloistaan. Aikakauden yhteiskunnallinen jakautuminen kahtia ja kommunistien vainot sekä poliittiset vangitsemiset 1920- ja 30-lukujen Suomessa nivoutuvat kirjassa Kähkösen suvun tarinaan.

Tatu Lehtovaara, valokuvat Jukka Heiskanen: Suomalaiset kalaherkut

Ehdokasraadin mukaan kirja esittelee monipuolisesti kotimaisen kalan usein unohdettuja mahdollisuuksia. Lehtovaara opastaa lukijaansa paitsi kalan käsittelyssä, myös kalan maustamisessa, kypsennysmenetelmissä ja jopa juomien valinnassa.

Anssi Ruusuvuori: Puukon historia

Puukon historia on laajin tähän mennessä ilmestynyt teos puukoista ja niiden alkuperästä. Teos tarjoaa tarkat tiedot erilaisten puukkomallien teknisistä ominaisuuksista, mutta ei unohda käyttöesineen estetiikkaa. Suurin osa kirjasta on omistettu puukkojen yksityiskohtaisille, korkealaatuisille kuville.

Vesa Sirén: Suomalaiset kapellimestarit: Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin

Teos kertoo kattavasti suomalaisen orkesterin johtamisen osaamisen ja "tuotemerkin" syntymisestä. Samalla se kuvaa suomalaisen klassisen musiikin orkesterikulttuurin syntyä ja siinä vaikuttaneita tekijöitä ja henkilöitä. Palkintoperusteiden mukaan haastatteluotteet lisäävät hyvin kirjoitettuun teokseen kapellimestareiden ja musiikkivaikuttajien omaa ääntä, jopa huumoria, joka entisestään parantaa kattavan kirjan luettavuutta ja tuo kuvatut henkilöt lähemmäksi lukijaa.

Sinikka Salo valitsee palkinnonsaajan

Ehdokaskirjat valitsivat Kirjakauppaliiton kunniapuheenjohtaja Stig-Björn Nyberg, joka toimi valintaraadin puheenjohtajana, sekä toimittaja Anna Paljakka ja Itä-Suomen yliopiston kirjastonjohtaja Jarmo Saarti.

Lopullisen palkinnonsaajan valitsee valtiotieteen tohtori Sinikka Salo. Voittaja julkistetaan 18. marraskuuta.

Tieto-Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle tieto- tai oppikirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Lähteet: YLE Uutiset