Lentoyhtiö Qantas keskeytti lennot Airbus A380-koneilla hätälaskun jälkeen

Australialainen lentoyhtiö Qantas Airways on keskeyttänyt toistaiseksi lennot kaikilla Airbus A380 -koneillaan sen jälkeen, kun yksi niistä joutui tekemään torstaina hätälaskun. Australiaan matkalla ollut matkustajakone palasi Singaporeen, kun koneeseen tuli moottorivika. Australian mukaan kukaan koneessa olleista 459 ihmisestä ei loukkaantunut.

Ulkomaat
Qantas Airwaysin vaurioitunut Airbus A380 -kone lentokentällä Singaporessa.
Qantas Airwaysin vaurioitunut Airbus A380 -kone lentokentällä Singaporessa 4. marraskuuta.EPA

Qantasin toimitusjohtaja Alan Joyce kertoo, että kaikki lennot A380-koneilla perutaan kunnes heillä on riittävästi tietoa hätälaskun tehneen koneen ongelmasta. Qantasilla on kuusi A380-konetta.

Airbus A380 -kone oli lähtenyt alun perin Lontoosta ja oli jatkamassa Singaporesta Sydneyyn Australiaan, kun siihen tuli moottorivika. Moottorivika ilmeni joitakin minuutteja sen jälkeen, kun kone oli noussut ilmaan Singaporesta. Yksi koneen moottoreista jouduttiin sammuttamaan.

Ranskalaistutkijoiden mukaan moottorin takaosassa oli vakava vika ja näyttää siltä, että osa moottorikotelosta putosi.

Tapauksen tutkimuksia johtaa Australian liikenneturvallisuusvirasto. Siihen osallistuvat myös ranskalaiset ilmailuonnettomuuksien tutkijat, sillä kone on ranskalaisvalmisteinen. Apuaan on luvannut myös brittiläinen Rolls-Royce, joka on valmistanut koneen moottorit.

Sekä Airbus-yhtiö että Quantas toteavat, että kyseessä on merkittävä tapaus. Airbus painottaa samalla, että konetta on turvallista lentää myös kolmella moottorilla. Orient Aviation -lehden ilmailuasiantuntijan Tom Ballantynen mukaan kyseessä on ilmeisesti vakavin vika, joka A380-koneisiin on tullut sen jälkeen, kun niillä aloitettiin kaupalliset lennot vuonna 2007.

Quantasin tiedottaja Emma Kearns ei osannut sanoa, onko ongelma yhteydessä Merapi-tulivuoren purkaukseen Indonesiassa. Indonesiassa on suljettu joitakin lentoreittejä purkauksen nostattaman tuhkapilven vuoksi.

Matkustajat kuulivat pamauksen ja näkivät liekkejä

Koneessa olleet matkustajat kertovat, että he kuulivat pian nousun jälkeen kovan pamauksen ja näkivät moottorista putoavan palasia. Eräs matkustajista kertoo, että näky oli pelottava, mutta kone oli koko ajan yllättävän vakaa eikä paniikkia syntynyt.

Indonesialaiset silminnäkijät ja poliisi kertoivat kuulleensa räjähdyksen, kun kone lensi indonesialaisen Batamin saaren yllä. He kertoivat myös löytäneensä Qantasin koneen kappaleita. Erään silminnäkijän mukaan räjähdyksen jälkeen koneen siiven lähellä savusi, mutta kone jatkoi lentämistä.

Koneessa oli uutistoimistojen mukaan näkyvissä selviä palojälkiä, kun se oli tehnyt hätälaskun Singaporeen. Myös vasemman siiven yläosa näytti vahingoittuneen, kertoo uutistoimisto AP. Hälytysajoneuvot ympäröivät laskeutuneen koneen. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan koneen alta tuli hätälaskun jälkeen savua.

Aamulla ennen hätälaskua japanilainen uutistoimisto Kyodo ehti jo kertoa, että kone olisi syöksynyt maahan Indonesiassa, mutta Qantas kumosi tiedon nopeasti.

Airbus 380 on maailman suurin matkustajakone, ja siinä on tilaa yli 500 matkustajalle. Eri puolilla maailmaa on liikenteessä yhteensä 37 Airbusin superjumboa. Qantasin lisäksi niitä on Emiratesilla, Singapore Airlinesilla, Air France - KLM:llä ja Lufthansalla.

Muut lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet, ettei niillä ole aikeita keskeyttää omien superjumbojensa liikennöintiä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters