Aikuiset oikovat hampaitaan esteettisemmiksi

Yhä useammat aikuiset haluavat oikaista hampaansa. Hoidon aloittaminen on iso päätös sillä oikominen on melko kallista ja hammasrautojen kanssa pitää elää useimmiten ainakin vuosi.

Hammasraudat
Yhä useammat aikuiset haluavat parantaa ulkonäköään oikaisemalla hampaansa. Hoidon aloittaminen on iso päätös sillä oikominen on melko kallista. Täydellisen hymyn eteen on myös kärsittävä, sillä hammasrautojen kanssa pitää elää useimmiten ainakin vuosi.

Oikomishoitoa suunnitteleva lappeenrantalainen Saila Pasanen kävi torstaina ensimmäisellä konsultaatiokäynnillä hammaslääkärin luona. Päätös hampaiden oikomisesta oli kypsynyt pitkään ja nyt hän aikoo tehdä tilanteelle jotain.

-Olis kiva voida hymyillä niin ettei tarttis miettiä, että hampaat on vinot ja yrittää peittää niitä, Pasanen perustelee.

Saila Pasanen on yksi monista aikuisiällä oikomishoitoon hakeutuvista. Aikuisten oikomishoidot ovat yleistyneet viime vuosina.

Joskus päätöksen taustalla on terveyssyyt, kuten kipeät leuat tai vaikea purenta, mutta useilla kyse on esteettisyydestä, kertoo hammaslääkäri Jarmo Manninen. Suora hammasrivistö halutaan parantamaan ulkonäköä ja ensivaikutelmaa.

- Kyllähän se tällainen sosiaalinen kanssakäyminen helpottuu, kun on hymy kunnossa ja voihan siitä olla ihan ammatillistakin hyötyä, Manninen kertoo.

Tyyristä ja tyylitöntä?

Hoidon kesto vaihtelee paljonkin tilanteesta riippuen, samoin on laskun laita. Jarmo Mannisen mukaan noin vuoden kestävälle hoidolle tulee hintaa keskimäärin noin kaksi tuhatta euroa.

Tyyris hinta saakin monet hoitoa harkitsevat pohtimaan päätöstään varsin vakavasti, etenkin jos asiakkaalle ei ole hoitoon terveydellisiä syitä.

Hinnan lisäksi monia askarruttaa oikomiskojeiden rujo ulkonäkö. Suuret tummat metalliläpyskänastat alkavat kuitenkin olla menneisyyttä. Kunnallisessa hoidossa niitä käytetään yhä edullisuutensa vuoksi.

Yksityisellä puolella vaihtoehtoja on enemmän. Tämä oli yllätys myös Saila Pasaselle.

- Päätöksessä mietitytti kyllä aikalailla ne raudat, kun ne on niin rumat - mutta eihän ne olekaan, Pasanen hihkaisee iloisena.

Läpinäkyvää, posliinia, kultaa, timantteja...

Oikomishoito kestää korjaustarpeesta riippuen keskimäärin vuodesta puoleentoista, mutta joskus kolmattakin vuotta. Hammakojeista tulee pitkäaikaiset kaverit ja niiden ulkonäöllä on siksi väliä.

Yleensä aikuisasiakkaat haluavat mahdollisimman huomaamattomat kojeet. Tavallisimpia vaihtoehtoja ovat läpinäkyvät tai hampaanväriset kiinnikkeet.

Rapakon takaa on kuitenkin saapumassa uusi trendi. Häivyttämisen ja huomaamattomuuden sijaan raudat koristellaan persoonallisiksi vaikkapa timantti-istutuksella. Ilmiö alkaa rantautua myös Suomeen.

- Meillä ei niitä tehdä, mutta joku kysely on joskus tullut, että olis haluttu koristellut raudat, kun ne olisi olleet "cool". Tiedän toki, että Amerikassa myydään kaikenlaisia esimerkiksi tähden ja sydämen mallisia metallikiinnikkeitä, Manninen kertoo.

Uusin villitys ei kuitenkaan ole ottanut tulta lappeenrantalaishammaslääkärin asiakaskunnassa - ainakaan vielä. Saila Pasanen ei ainakaan halua rautoihinsa esimerkiksi koruja.

- Joo, en mie... Varmaan mie yritän niitä kuitenkin peittää aika paljon miun huulilla kaikest huolimatta, vaikka ne olis miten kivat ja kauniit, Pasanen naurahtaa.