Asiantuntija: Jättikoneen moottorituho selviää nopeasti

Australialainen lentoyhtiö Qantas Airways keskeytti lennot kaikilla Airbus A380 -koneilla, kun yksi niistä teki hätälaskun moottorin tuhoutumisen takia. Ilmailuasiantuntija Ismo Aaltonen uskoo, että moottorin tuhoutumisen lopullinen syy saadaan selville nopeasti.

Ulkomaat
Quantas lentoyhtiön koneen pyrsto verkkoaidan takana.
Australialainen lentoyhtiö Qantas on määrännyt kaikki uudet superjumbonsa lentokieltoon. Yli 400:ää matkustajaa kuljettanut Airbus-kone teki hätälaskun Singaporeen, kun koneen moottori rikkoutui.

Yksi Australiaan matkalla olleen Airbus A380 -koneen neljästä moottorista räjähti torstaiaamuna Suomen aikaa. Moottori tuhoutui pian sen jälkeen, kun kone oli noussut Singaporesta. Kone oli lähtenyt alun perin Lontoosta ja oli jatkamassa Singaporesta Australian Sydneyyn. Kukaan koneessa olleista 459 ihmisestä ei loukkaantunut.

Yhden moottorin menettäminen ei aiheuttanut varsinaista lento-onnettomuuden vaaraa, mutta tilannetta pidettiin vakavana.

- Kyse on kuitenkin aika suuresta moottorivauriosta. Se on ensimmäinen tällä konetyypillä. Moottorihäiriöt ja vauriot ovat aina vakavia. Niiden selvittäminen on ensisijaisen tärkeää, toteaa ilmailuasiantuntija Ismo Aaltonen.

Aaltonen uskoo, että moottorin räjähtämisen syy saadaan selville nopeasti.

- Uskoisin, että se selviää vuorokauden sisällä.

Australian liikenneturvallisuusviraston johtamiin tutkimuksiin osallistuu myös ranskalaisia ilmailuonnettomuuksien tutkijoita, sillä kone on ranskalaisvalmisteinen. Apuaan on luvannut myös brittiläinen Rolls-Royce, joka on valmistanut koneen moottorit.

Quantas perui jättikoneiden lennot

Qantasin toimitusjohtaja Alan Joyce kertoi torstaina, että kaikki lennot A380-koneilla perutaan kunnes yhtiöllä on riittävästi tietoa moottorin hajoamisen syistä. Qantasilla on kuusi Airbus A380-konetta.

Ranskalaistutkijoiden alustavan arvion mukaan mukaan tuhoutuneen moottorin takaosassa oli vika ja osa moottorikotelosta putosi.

Kyseessä on Airbus A380-koneiden vakavin vika sen jälkeen, kun niillä aloitettiin kaupalliset lennot vuonna 2007.

Quantasin edustajat eivät torstaina osanneet sanoa, oliko ongelma yhteydessä Merapi-tulivuoren purkaukseen Indonesiassa. Indonesiassa on suljettu joitakin lentoreittejä purkauksen nostattaman tuhkapilven vuoksi.

Matkustajat kuulivat pamauksen ja näkivät liekkejä

Koneessa olleet matkustajat kertoivat, että he kuulivat pian nousun jälkeen kovan pamauksen ja näkivät moottorista putoavan palasia. Eräs matkustajista kertoi, että näky oli pelottava, mutta kone oli koko ajan yllättävän vakaa eikä paniikkia syntynyt.

Indonesialaiset silminnäkijät ja poliisi kertoivat kuulleensa räjähdyksen, kun kone lensi Batamin saaren yllä. He kertoivat myös löytäneensä Qantasin koneen kappaleita. Erään silminnäkijän mukaan räjähdyksen jälkeen koneen siiven lähellä savusi, mutta kone jatkoi lentämistä.

Koneessa oli uutistoimistojen mukaan näkyvissä selviä palojälkiä, kun se oli tehnyt hätälaskun Singaporeen. Myös vasemman siiven yläosa näytti vahingoittuneen, kertoi uutistoimisto AP. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan koneen alta tuli hätälaskun jälkeen savua.

Maailman suurin matkustajakone

Airbus 380 on maailman suurin matkustajakone, ja siinä on tilaa enimmillään 850 matkustajalle. Eri puolilla maailmaa on liikenteessä yhteensä 37 Airbusin superjumboa. Qantasin lisäksi niitä on Emiratesilla, Singapore Airlinesilla, Air France - KLM:llä ja Lufthansalla.

Muut lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet, ettei niillä ole aikeita keskeyttää omien superjumbojensa liikennöintiä.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP, Reuters