1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Serbian presidentti pyysi kroaateilta anteeksi Vukovarissa

Serbian presidentti Boris Tadic on pyytänyt anteeksi kroatialaisten menetyksiä Serbian ja Kroatian välisessä sodassa. Tadic esitti anteeksipyyntönsä Vukovarissa laskiessaan seppeleen Ovcaran joukkomurhan muistomerkille. Tadic sanoi tulleensa paikalle "kumartuakseen uhrien edessä".

- Myöntämällä rikoksen, pyytämällä anteeksi ja pahoittelemalla avaamme tien anteeksiannolle ja sovinnolle, Tadic sanoi.

Tadicin vierailu on ensimmäinen Serbian valtionjohtajan vierailu Vukovarissa vuosina 1991 - 1995 käydyn sodan jälkeen. Serbia tuki Kroatian serbejä, jotka aloittivat väkivaltaisuudet kroaatteja vastaan sen jälkeen, kun Kroatia halusi itsenäistyä Jugoslavian yhteydestä.

Sodassa kuoli ainakin 10 000 ihmistä. Myöhemmin Jugoslavian hajoamissodat levisivät Bosniaan, missä käytiin vielä paljon verisempi konflikti.

Satoja kuoli Vukovarin piirityksessä

Vukovar tuli kuuluisaksi verilöylystä, jossa serbit veivät ainakin 264 sairaalaan paennutta ja kansainvälisten tarkkailijoiden valvomaa evakuointia odottanutta kroaattia Ovacrassa sijainneelle maatilalle, missä heidät surmattiin.

Serbijoukot piirittivät Vukovaria kolmen kuukauden ajan 1991 ja pommittivat kaupunkia raskaasti. Piirityksen aikana kuoli satoja siviilejä ja eloonjääneet kärsivät nälänhädästä.

Serbian ja Kroatian väliset suhteet ovat parantuneet asteittain sodan jälkeen. Sovinnontekoa on edistänyt molempien maiden pyrkiminen EU:n jäseniksi.

Kroatiassa on myös vastustettu Tadicin vierailua: joidenkin mielestä hänen olisi pitänyt sanoa selvästi se, että Serbia oli sodassa hyökkääjä. Ovcaran tilaisuuteen oli kokoontunut Vukovarin uhrien äitejä, jotka käänsivät selkänsä Tadicin puheen aikana.

Myös Kroatian presidentti pyysi anteeksi

Tadicin vierailun aikana kuultiin myös Kroatian johdon anteeksipyyntö. Kroatian presidentti Ivo Josipovic laski seppeleen kahdeksantoista kroaattien surmaaman serbin haudalle läheisessä Paulin Dvorin kylässä. Serbien murhaaminen oli kostoisku serbien Vukovarissa tekemistä raakuuksista.

Presidentti Josipovic luonnehti Tadicin vierailua erittäin tärkeäksi poliittiseksi tapahtumaksi. - Kyseessä on symbolinen vierailu, mutta se merkitsee paljon, sanoi Tadicin Vukovarissa vastaanottanut Josipovic.