Saksassa vihittiin ensimmäinen naisrabbi sitten holokaustin

Saksassa on vihitty tehtäväänsä ensimmäinen naispuolinen rabbi sitten holokaustin eli toisen maailmansodan aikaisen juutalaisten joukkotuhon. Ukrainassa syntynyt, 31-vuotias Alina Treiger vihittiin tehtäväänsä Berliinissä tunteikkaassa tilaisuudessa, jossa oli paikalla mm. Saksan liittopresidentti Christian Wulff.

Ulkomaat

Treiger tehtävänä on johtaa juutalaista seurakuntaa Oldenburgin kaupungissa Ala-Saksissa. Hän on saanut koulutuksensa Potsdamissa Berliinin lähellä.

Treigerin edeltäjä naispuolisena rabbina Saksassa oli Regina Jonas vuonna 1935. Natsit murhasivat Jonasin Auschwitzin keskitysleirillä 1944. Seuraava naisrabbi nimitettiin vasta 1972 Yhdysvalloissa, mutta nykyään naisen työskentely rabbina ei ole enää harvinaista.

Juutalaisten määrä on noussut Saksassa noin 200 000:een, mikä selittyy paljolti entisen Neuvostoliiton alueelta muuttaneista siirtolaisista.

"Juutalaisuus juurtunut Saksaan"

Ennen Hitlerin valtaannousua Saksassa oli 570 000 juutalaista. Sortotoimista johtunut maastamuutto ja lopulta juutalaisten järjestelmällinen murhaaminen hävittivät juutalaisväestön Saksasta lähes täysin. Hitlerin tuhoamisleireillä surmattiin kaikkiaan noin kuusi miljoonaa Euroopan juutalaista.

Liittopresidentti Wulff sanoi, että naisrabbin vihkimys osoittaa, että juutalainen elämäntapa on juurtunut Saksaan uudelleen.

Ennen Treigeria Saksan liittotasavallassa on toiminut muutamia naisrabbeja, mutta heidät on koulutettu ja he ovat saaneet vihkimyksensä muualla.

Lähteet: AP, AFP, Reuters