Elokuu tulee ensi-iltaan Oulussa

Pulitzer-palkittu Elokuu-näytelmä tutkii perheen valtapelejä. Ensi-ilta on Oulun kaupunginteatterissa perjantaina 5.11.

Elokuu (elokuva)
Oulun kaupunginteatterin Elokuu-näytelmä.
Kuvassa Anne Syysmaa, Pirjo Leppänen, Mikko Leskelä ja Mikko Korsulainen.Oulun kaupunginteatteri / Kati Leinonen

Chicagossa vuonna 2007 kantaesitetty Elokuu on psykologinen tutkimusmatka perhedynamiikkaan ja verisiteisiin. Tracy Lettsin kirjoittamaa näytelmää pidetään parhaana amerikkalaisnäytelmänä vuosiin, ja se sai vuonna 2008 arvostetun draaman Pulitzer-palkinnon lukuisten muiden palkintojen ohella.

Näytelmän Ouluun on ohjannut vierailija Taava Hakala, jonka ohjaus Leiri maailman laidalla Rovaniemen Teatteriin sai tämän vuoden Thalia-palkinnon. Lavastus on Kemin kaupunginteatterista vierailevan Kalle Nurmisen ja puvut Oulun kaupunginteatterin pukusuunnittelija Pirjo Valisen. Tekstin on suomentanut Lauri Sipari.

Elämän hurjuus näkyy ihmisissä näyttämöllä

Tarinassa perheen isä on kadonnut ja äitiään tukemaan saapuvat kolme tytärtä perheineen. Vanha kotitalo täyttyy suvusta, sen valtapeleistä ja menneisyydestä. Yhdessä vietettyjen päivien aikana revitään elämänpituisia salaisuuksia ja avataan myyttiä perheestä. Elokuussa korjataan vuosien satoa, joka raadollisuudessaan paitsi hirvittää, myös huvittaa. Onko etäällä toisistaan elävien perheenjäsenten mahdollista löytää toisensa uudelleen?

Elokuu jatkaa suurten amerikkalaisten näytelmäkirjailijoiden jalanjäljissä (Albee, Miller, Williams, O’Neill), ja Letts lisää draamaan omintakeisen ja tumman huumorinsa. Näytelmässä läsnä ovat mm. eri sukupolvien väliset suhteet ja alkuperäiskansan tematiikka. Teoksen on nähty kuvaavan jopa koko amerikkalaisen unelman epäonnistumista. Tekstissä on esillä myös T.S. Eliotin kuuluisa runo Ontot miehet. Näytelmästä on suunnitteilla kuuluisien näyttelijöiden tähdittämä elokuvaversio, jonka pääroolissa äitinä on Meryl Streep ja vanhimpana sisaren Julia Roberts.

Lähteet: YLE Oulu