1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syöte, Pudasjärvi

Syöte odottaa ennätystalvea

Pudasjärven Syöte odottaa alkavasta talvikaudesta vilkasta. Ennakkomyynnin perusteella matkailijoita on tulossa enemmän kuin viime vuonna. Esimerkiksi vaunualueella on matkailuvaunuja runsaammin kuin koskaan.

Syöte, Pudasjärvi
Lumilautailija matkaa hissillä Iso-Syötteellä.
YLE

Pudasjärven Syötteen matkailualue odottaa tulevasta talvesta jopa ennätyskautta. Viime vuonna kävijöitä oli runsaat 400.000. Kasvua on ollut viime vuosina tasaisesti 5-7 % vuodessa ja nytkin matkailijoita on tulossa alueelle enemmän kuin viime vuonna. Tasaisen kasvun taulukolla vuonna 2023 kävijöitä olisi jo miljoona, laskee Pudasjärven kaupungin kehittämisjohtaja Mikko Kälkäjä.

- Kotimaiset matkailijat ovat edelleen enemmistönä. Heitä on kaikista kävijöistä 60-70%. Erityisesti kotimaiset perhematkailijat rannikolta Oulusta Turkuun saakka ovat löytäneet Syötteen. Mutta ulkomaalaistenkin osuus kasvaa koko ajan. Meillä on matkailijoita Keski-Euroopasta ja Venäjältä. Uusin kohderyhmä on Kaukoidästä, luettelee Kälkäjä.

Oulun lentokenttä on Syötteelle elinehto

Oulun talousalueen kupeessa sijaitsevalle Syötteen alueelle Oulun matkailun kehittäminen on jopa elinehto. Erityisesti odotetaan Oulun lentokentän laajennuksen valmistumista.

Myös Syötteen alueella on panostettu rakentamiseen. Alueelle on syntynyt uusi järvi, joka mahdollistaa uuden lumetusjärjestelmän käyttöönoton heti pakkaskelien alettua. Lumetuksen odotetaan jatkavan kautta molemmista päistä. Kevättalvella lunta varastoidaan seuraavaa syksyä varten, jotta kausi voidaan myös aloittaa aikaisemmin. Pakkaskelit ovat talvimatkailulle tietysti hyvästä, mutta liikakin on liikaa.

- Toivomme, että tulevana talvena säät olisivat kohtuulliset. Viime vuonna kovat pakkaset sattuivat sydäntalvella juuri venäläisten matkailijoiden sesonkiin uuden vuoden ja joulun tietämille, harmittelee Kälkäjä.

Kansallispuisto vetää kävijöitä

Juuri julkistetun Syötteen kansallispuiston matkailijaselvityksen mukaan pelkkä kansallispuisto vetää alueelle 40.000 ihmistä vuosittain. He jättävät seudulle rahaa noin 3 miljoonaa euroa vuodessa. Suurin osa rahasta jää majoitusliikkeille, mutta heti hyvänä kakkosena tulee vähittäiskauppa. Työpaikoiksi muutettuna turistien jättämä rahasumma vastaa yli 30 ympärivuotista työpaikkaa.

Myös koko Syötteen alueen matkailun merkityksestä tehdään selvitystä. Se valmistuu vuoden loppuun mennessä. Kälkäjän mukaan mökkirakentamisen merkitys saattaa tulla yllätyksenä.

- Uusi elementti voi olla vilkkaan rakentamisen tuoma välillinen matkailutulo. Syötteelle rakennetaan vuosittain kymmeniä kesämökkitasoisia rakennuksia. Sillä on suuri välillinen merkitys alueelle, toteaa Kälkäjä.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi