Hyvä larppi vaatii pitkän työn

Live-roolipelin rakentaminen on aikaa vievää puuhaa. Pelin kirjoittaminen ja suunnittelu voi viedä kuukausia, jopa vuoden verran, kertoo kymmenen vuotta larppaamista harrastanut Anne Nevalainen. Hän työstää parhaillaan viikinki-aiheista larppia, joka on tarkoitus pelata ensi keväänä.

Kuva: Mannun vartijat Ry

Larppi eli LARP tulee sanoista Live Action Role Playing. Pelin idea syntyy pelinjohtajan tai -johtajien päässä. He suunnittelevat ja kirjoittavat pelin. Jokaiselle hahmolle on kirjoitettava tarina ja hahmon elämälle suuntaviivat eli hahmon tehtävät ja tavoitteet.

Juonen ideoinnin ja roolihahmojen kirjoittamisen lisäksi tarvitaan paljon muutakin käytännön työtä. Pelille on varattava tai hankittava paikka ja mahdolliset lavasteet sekä toisinaan yöpymistilat, sillä joskus peli voi kestää kokonaisen viikonlopun. Jokainen pelaaja huolehtii itse omasta rooliasuistaan.

- Pukeutumisesta voi selviytyä muutamalla eurolla tai muutamalla sadalla eurolla, riippuen omasta budjetista ja siitä miten on aikaa ja halua totetuttaa vaatetusta, selvittää Serafima Jolkkonen.

Innostuksen kipinä tarvitaan

Esimerkiksi fantasia-aiheisissa peleissä sääntönä on ollut ettei peliin tuoda mainosreppuja ja logoja, jatkaa Anne Nevalainen. Rekvisiittaa tärkeämpi on kuitenkin innostus ja halu eläytyä rooliin täysillä.

Live-roolipeli voi sijoittua fantasia- tai scifi-maailmaan tai vaikka jonkun perheen aamiaispöytään, kertovat Serafima Jolkkonen ja Anne Nevalainen.

- Genrejä on laidasta laitaan, mitä tahansa voi keksiä. Pelejä on ollut taloyhtiön hallituksesta lähtien aina keijukaisiin ja haltioihin, kuvailee Anne Nevalainen larppien monimuotoisuutta.

Jotta peli saataisiin kunnolla käytiin, neuvoo Anne Nevalainen kirjoittamaan pelin alkuun jännittävän elementin. Tällä tavoin peli käynnistyy ripeämmin ja alun vaivaantuneilta tilanteilta voidaan välttyä.

Onnistuneessa pelissa on kiinnostava aihe, josta kaikki pelaajat innostuvat. Pelinjohtajan näkökulmasta onnistuneeksi pelin tekee se, että jokaisesta hahmosta on onnistuttu tekemään niin mielenkiintoinen ettei pelaajille jää tylsä olo.