1. yle.fi
  2. Uutiset

Liihottelevan komeetan ohilento livenä

NASAn Deep Impact -luotain ohittaa tänään läheltä komeetta Hartley 2:n. Ohitus tapahtuu kello 16 Suomen aikaa, ja NASA lähettää sen suorana internetlähetyksenä. Lähetystä voi seurata myös Jyväskylän Kallioplanetaariossa.

tiede
Komeetta Hartley 2
Komeetta Hartley 2Byron Bergert

Hartley 2 on paljain silminkin näkyvä komeetta. Se näyttää lähinnä utupallolta, sillä komeetta purkaa materiaansa kiivaasti avaruuteen. Tästä syystä komeettaa pidetään suhteellisen tuoreena vieraana aurinkokunnan sisäosissa.

Aurinkoa lähestyessään jäinen komeetta lämpenee, jolloin sen materia alkaa kaasuuntua ja vuotaa avaruuteen.

- Olen ollut mukana muissakin ohilennoissa, enkä ole koskaan nähnyt komeetan liihottelevan tällä tavoin.On kova työ saada luotain 700 kilometrin päähän ohilennolle, sanoo lennon navigaattori Shyam Bhaskaran NASAn Jet Propulsion Laboratorysta NASAn verkkosivuilla.

Hartley 2 liihottelee juuri aktiivisuutensa vuoksi. Materia purkautuu suihkuina, jotka toimivat kuin pienet suikumoottorit muuttaen komeetan rataa. Materian purkautumisesta johtuvat myös komeettojen pyrstöt. Hartley 2:n pyrstöä ei juuri näy, sillä se osoittaa poispäin Maasta.

Kello 16 Suomen aikaa luotain on lähimpänä komeettaa. Sen pitäisi olla tarpeeksi lähellä saadakseen kuviin komeetan varsinaisen ytimen. Luotainta on ohjailtu vielä tänään jotta se saataisiin halutulle radalle. Kyseessä on vasta viides kerta kun luotain on niin lähellä komeettaa, että se voi kuvata ytimen.

Varsinainen Deep Impact -luotain törmäytettiin komeetta Temple 1:n kesällä 2005. Hartley 2:n ohilennon tekevä luotain on sen emäalus. Alus kiitää komeetan ohi yli 44 000 km/h nopeudella.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Antti Seppälä

Lue seuraavaksi