NÄKÖKULMA: Patteritermostaatti isottelee

Lahden Radion toimittaja Markku Lähdetluoma ihmettelee suurikokoisia patteritermostaatteja. Miksi ne asennetaan vaakatasoon haittaamaan ihmisten eloa? Kehitys ei ole kehittynyt näiltä osin.

Patteritermostaatti

Luulin, että isot ulkonevat ja esiin työntyvät patteritermostaatit kuuluivat lähinnä jonnekin 80-luvun talotekniikkaan, mutta näin ei olekaan. Hämmästykseni olikin suuri, kun huomasin samanlaisen ulkonevan ja esiin työntyvän möykyn kuuluvan myös aivan uuden, vastavalmistuneen talon patteritekniikkaan.

Minkä ihmeen takia 2010-luvun vesikiertoiseen lämpöpatteriin kuuluu edelleen termostaatti, mikä on kooltaan jumalattoman suuri. Jossain suunnitteluosastolla joku haluaa pitää selvästi retromeininkiä yllä tai patteritermostaattien asemaa pönkittääkseen pitää ne suurikokoisina iankaikkisesti.

Kun kaikki muu tekniikka pienenee, virtaviivaistuu ja vie vähemmän tilaa – niin ei patteritermostaatti. Ei missään nimessä. Sen asema ja jalusta näyttää olevan horjumaton. Ja perin mielellään se asennetaan aina vaakatasoon haittaamaan ihmisten eloa.

Se on selvä, että lämpöpattereita ei voi tehdä kovin pieniksi, jottei lämmön tuottaminen kärsi. Jossainhan sen veden tulee kiertää ja lämmittää asumusta. Ja mitä suurempi pinta-ala, sen parempi on lämmöntuotto. Mutta miksi se osa, millä säädetään huoneen lämpötilaa ja patterin läpi virtaavan kuuman veden määrää, siis patteritermostaatti, on niin valtavan iso. Ja miksi sen pitää sojottaa patterista vaakatasossa ulospäin keskelle huonetta. Patteritermostaatti isottelee selvästi.

Miksei termostaatti voi olla patterin suuntainen ja viedä saman tilan seinästä mitattuna kuin patterikin. Eipä vaan jostain syystä käy päinsä. Vai onko kyse ainoastaan siitä, että termostaatti on helpompi asentaa vaakatasoon. Vai meneekö hieno herkkä tekniikka sekaisin jos se asennetaan pystyyn.

Kuka näitä termostaatteja suunnittelee ja valmistaa osaa varmasti kertoa syyn sille, miksi termostaatin tulee olla juuri sellainen kuin se on. Mitään muuttamatta, mitään poistamatta, säätää hän juuri sellaisena lämpötilaa upeasti ja mahtavasti. Ja upeilla mitoilla. Modernilla patteritermostaatilla on pituutta 12 cm ja ympärysmittaa peräti 15 cm. Melkoinen ase lämpötilan säätöön! Kyllähän tuollainen kapine pitää näytillä ollakin.

Patteritermostaatti laittaa jopa huonekalujärjestyksenkin uuteen uskoon. Ja muitakin sääntöjä riittää. Termostaattia ei saa peittää esimerkiksi verhoilla tai huonekaluilla. Jollei termostaattia jätetä näkyvästi ja esteettömästi näkösälle se voi jopa viilentää koko kämpän. Näin uhkaillaan kuluttajaa termostaattien tuoteselosteissa. Taas tuota patteritermostaatin isottelua.

Pitäisiköhän ottaa käytännöksi esitellä vieraille ensi töikseen asunnon upea patteritermostaatti:

- Katsokaapas miten uljaalta meidän termostaatti näyttää tuossa patterin kyljessä. Onkos teillä näin hienoa ja kookasta. Kyllä meillä lämpötila pysyy nyt kohdillaan. On se vaan komean näköinen. Kannattaisi laittaa kehyksiin koko patteri termostaatteineen. Saakohan niitä muuten erivärisinä. Voisimme seuraavaksi harkita pinkin väristä termostaattia!

Ja entä se loriseva ääni patterissa, vaikka on miten hieno ja isokokoinen termostaatti, niin sama lorina on aina edessä! Ja entä ne ilmavaivat. Entä montako termostaattia on jouduttu uusimaan ainoastaan tämän kömpelön suunnittelun ja asennuksen johdosta. Vaakatasossa sojottava termostaatti kun on perin helppo kolhaista irralleen vaikkapa polvella – kokemusta on. Valmistajille tosin mukava juttu, että kauppa käy.

Liittykää tekin suurikokoisia patteritermostaatteja vastustavaan Facebook-ryhmään!