1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janakkala

Janakkalan vesihuoltotyö tuli valmiiksi

Turengin ja Leppäkosken välinen yhdysvesijohto on saatu valmiiksi Janakkalassa. Yhdeksän kilometrin mittainen yhdysvesijohto varmistaa Turengissa 7000 ihmisen vedensaantia.

Vesihuoltotöitä tehtiin vuosi sitten Tervakoskella. Kuva: YLE / Timo Leponiemi

Vesihuoltotyön yhteydessä rakennettiin 17 kilometriä pitkä siirtoviemäri Tervakoskelta Leppäkosken kautta Turenkiin.

Siirtoviemärin avulla Janakkalan kunnan jätevedenpuhdistus voidaan keskittää Turenkiin, kertoo Hämeen ELY-keskuksen ympäristöinsinööri Timo Virola.

- Nyt Janakkalassa jätevesien keskitys saadaan tehtyä Turenkiin eli Tervakosken ja Leppäkosken jätevedenpuhdistamot saadaan lakkautettua.

- Sitä kautta jäteveden typpi- ja fosforikuormitus saadaan Turengin jätevedenpuhdistamon uusien lupavaatimusten mukaisesti.

- Toinen suuri juttu tässä on yhdysvesijohton rakentaminen, jolla parannetaan Turengin taajaman noin 7000 asukkaan ja teolisuus- ja palvelutoimien vedensaantia. Tämä tuo lisäturvaa koko Janakkalan kunnalle.

Kanta-Hämeessä seuraava isompi vesihuoltohanke on vireillä lounais-Hämeessä, kertoo ympäristöinsinööri Timo Virola.

- Merkittävin tapaus meillä on Forssan seudulla eli koko Forssan seudun ja kaupungin vedenhankinnan turvaaminen. Se on varmasti meillä se suuri tavoite saada siellä hankkeita eteenpäin ja toivotaan, että tätä yhdyskuntien vedenhankinnan toimintavarmuutta saadaan parannettua myös Forssan seudulla.

Virola kuitenkin harmittelee, ettei valtiolta ole ensi vuonna herumassa avustuksia vesihuoltotöille. Ilman sitä moni tärkeä hanke jää odottamaan tulevia vuosia.