Kolmekymppiset odottavat työltä mielekkyyttä ja viihtyvyyttä

Terve ja myönteinen suhtautuminen työhön on tyypillistä kolmekymppisille Akavan Erityisalojen liiton jäsenille. Tehdyn selvityksen mukaan kolmekymppiset eivät ole työn vieroksujia. Työ ei näille kolmekymmenvuotiaille ole kuitenkaan koko elämä, vaan siltä vaaditaan mielekkyyttä.

Kotimaa
Nainen puhelimessa tietokoneensa ääressä.
YLE

Akavan Erityisalojen liiton selvityksessä alle ja yli kolmekymppisten käsityksissä työelämästä protestanttinen etiikka ei tule ensimmäisenä esiin. Kolmikymppiset lataavat silti työhön paljon merkityksiä ja odotuksia, sanoo Akavan Erityisalojen liiton toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

- Nuoret pitävät ansiotyötä mahdollisuutena kartuttaa osaamista ja kehittyä. Sillä on tärkeä osa ammatillisen ja koulutuksellisen identiteetin rakentajana ja säilyttäjänä.

Työ on iloinen asia

Palkkaakin odotetaan, mutta sillä ei ole kenties Akavan Erityisalojen liiton nuorille yhtä suurta merkitystä kuin esimerkiksi ekonomi-, lääkäri- tai insinööriliittojen jäsenille. Nuoret toivovat mielenkiintoisia työtehtäviä ja suhtautuvat töihin positiivisesti, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

- Nuoremmilla ikäluokilla on positiivinen ja terve asenne työelämään. Helposti puhutaan nykyään downshiftaajien sukupolvesta, mutta meidän tutkimuksen mukaan näin ei voi mitenkään olla.

- Tämän tutkimuksen mukaan ei ainakaan voida puhua työtä vieroksuvien nuorten sukupolvesta.

Nuoret odottavat työltä myös sosiaalisuutta, mukavia työkavereita ja viihtyisää työympäristöä. Esimiehiltä odotetaan luotettavuutta, kuuntelemista, puolueettomuutta, oikeudenmukaisuutta, hyviä vuorovaikutustaitoja ja avoimuutta.

Toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Erityisalojen liitosta sanoo, että vanhakantainen johtaminen ei ole suosiossa.

- Pomotusta ei siedetä eikä armeija ole enää paras johtajakoulu.

Erityisalojen liiton tutkimukseen vastanneen kolmekymppisten Y-sukupolvi uskoo tulevaisuudessa kestävään kehitykseen työelämässä ja siihen, että töitä voi tehdä nykyistä vapaammin työpaikalla tai kotona.

Toisaalta uskotaan, että myös työn tuottavuus on viety huippuunsa, jaksamisen kustannuksella. Lähes puolet kyselyyn vastanneista arvioi valmistumisen jälkeen muuttavansa ulkomaille.

Tutkimukseen osallistui 400 Akavan Erityisalojen nuorta jäsentä, muun muassa kulttuuritoimesta, viestinnästä, liike-elämästä ja hallinnosta.

Lähteet: YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä