1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Rypsiöljy paljastui luultua terveellisemmäksi

Rypsiöljy on osoittautunut erittäin tehokkaaksi keinoksi alentaa elimistön fibrinogeeniarvoja, selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta. Millään muulla rasvalla ei tiedetä olevan samaa vaikutusta. Kohonnut fibrinogeeni on yhteydessä muun muassa aivoinfarktiin, diabetekseen ja dementiaan.

terveys
Kukkiva rypsipelto:
Pekka Sipilä/YLE

Tutkijoiden mukaan rypsiöljyn rasvakoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen.

- Välimeren maissa fibrinogeeniarvot ovat pysyneet kurissa lähinnä vihannesten ansiosta, sillä oliiviöljyllä ei ole samaa vaikutusta kuin rypsiöljyllä, sanoo Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dosentti Into Laakso.

Tutkimukseen osallistui 42 ihmistä, joista useilla mitattiin kohonneita fibrinogeeni- ja kolesteroliarvoja. Tutkimuksessa tyydyttyneistä ravintorasvoista neljännes korvattiin rypsiöljyllä.

Tutkittavat nauttivat noin ruokalusikallisen rypsiöljyä päivässä esimerkiksi salaatin seassa kuuden viikon ajan. Kuurin ansiosta kaikki keskiarvoa korkeammat fibrinogeeniarvot laskivat peräti kolmanneksen.

Laakson mukaan esimerkiksi iäkkäiden ihmisten ravintotekijät saataisiin korjattua yksinkertaisesti sillä, että neljännes rasvoista vaihdettaisiin rypsiöljyyn. Kohonneita fibrinogeeniarvoja esiintyy myös vasta parikymppisillä nuorilla.

Laakson mukaan terveyskeskuksissa tulisikin mitata kolesterolin ohessa myös fibrinogeeni.

Rasvahappotutkimus toteutettiin Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Tutkimus julkaistiin Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids -lehdessä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi