Saksan sähkömarkkinat leikkaavat hintapiikkejä Suomessa

Saksan ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden lähentyminen pienentää sähkön hinnan heilahteluja myös Suomessa, arvioi Energiamarkkinavirasto. Hintavaihteluiden tasaantumista hidastaa kuitenkin edelleen riittämättömät sähkön siirtoyhteydet eri maiden välillä.

talous

Energiamarkkinavirasto odottaa hintojen tasaantumisen jatkuvan, kun marraskuussa myös Ranskan ja Benelux-maiden sähköpörssit aloittavat yhteistyön Pohjoismaiden kanssa.

Saksan ja Pohjoismaiden sähköpörssit alkoivat tehdä yhteistyötä vuosi sitten. Niinpä vaikkapa itäsaksalainen hiilivoimala on entistä lähempänä suomalaista sähkönkuluttajaa.

Pörssien tarkoituksena on parantaa sähkön siirtymistä oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan kalleimman hinnan perässä. Suomessa tämän pitäisi tarkoittaa nopeiden hintahyppyjen tasoittamista.

Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Asta Sihvonen-Punkka uskoo, että tavoite toteutuu.

- Pakostakin hintataso tasoittuu. Meillä Pohjoismaissa ongelmana on ollut talvella hintapiikit. Toivottavasti tähän tulee helpotusta, Sihvonen-Punkka sanoo.

Saksan sähkö halvempaa

Saksan ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden yhdentymisen on arveltu nostavan hintoja Suomessa. Mutta ensimmäisen vuoden perusteella Saksan hinnat ovat pysyneet pääosin Suomea halvempina.

Saksassa hinnanvaihtelut ovat huomattavasti pienempiä kuin Suomessa. Viime talvena Suomen huippuhinnat ylittivät Saksan hinnat kymmenkertaisesti.

Marraskuun 9. päivänä Pohjoismaiden sähköpörssien yhteistyöhön liittyvät myös Belgian, Hollannin ja Ranskan sähköpörssit. Mutta myytävä tavara pitäisi saada myös liikkeelle maasta toiseen. Nyt eri markkina-alueiden hinnat kehittyvät eri tavalla liian vähäisen siirtokapasiteetin takia.

- Pörssien kautta saadaan olemassa olevien johtojen kapasiteetti paremmin käyttöön. Sähköä siirtyy halvemmalta alueelta kalliimmalle aluelle ja hintaerot tasoittuvat, sanoo Sihvonen-Punkka.

- Mutta oleellista on että saadaan lisää siirtokapasiteettia.

Laajentuvat sähkömarkkinat lisäävät sähköntuottajien kilpailua sitä mukaa kun maiden väliset siirtoyhteydet kohentuvat. Yksi uusi yhteys, Fenno-Skan 2, valmistuu ensi vuoden lopussa Olkiluodon ja Ruotsin Forsmarkin välille. Se on pieni askel hintoja tasaavaan suuntaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Parviala