Kehitysvammaliitto pitää sikiöiden seulonta-asetusta johdattelevana

Kehitysvammaliitto pitää neljä vuotta sitten voimaan tullutta sikiöiden seulonta-asetusta hieman johdattelevana. Liitto toivoo, että vanhemmille annettaisiin seulontojen ja tutkimusten ohessa riittävästi tietoa ja vertaistukea elämästä vammaisen lapsen kanssa.

terveys

Kehitysvammaliiton viestintäpäällikkö Anneli Puhakka huomauttaa, että raskaana oleva nainen saattaa helposti ajatella, että kaikki mitä neuvolassa tarjotaan on hyväksi hänelle eikä sieltä tarjota mitään sellaista, mikä ei olisi tarpeellista, hyödyllistä tai hyvää.

- Siinä mielessä se, että seulontoja on entistä enemmän tarjolla, voi johdattaa ajattelua siihen suuntaan, että tämä on niin paha asia, että sitä on syytä seuloa pois. Vaikka ei se varmaan tietoisesti ole kenenkään lainsäätäjän tarkoitus ollut, Puhakka pohtii.

Kehitysvammaliiton näkökulma on, että elämä Downin syndrooman kanssa ei ole paha asia.

- Se ei ole niin, että ne ihmiset, joilla on Downin syndrooma pitäisi poistaa tästä maailmasta. Monet, joilla on down täällä meidän keskuudessamme, ovat ihan onnellisia eikä voi sanoa, että tuo ihminen ei olisi saanut syntyä, Puhakka sanoo.

Puhakka korostaa, että Kehitysvammaliitto ei anna mitään suosituksia tai ohjeita siinä tilanteessa kun perhe saa tietää odottavansa vammaista lasta, vaan jokainen raskaana oleva nainen ja perhe päättää itse omalta kohdaltaan.

Lähteet: YLE Uutiset