1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläistoimittaja koomassa murhayrityksen jälkeen

Venäjän Kommersant-päivälehden toimittaja on loukkaantunut vakavasti jouduttuaan murhayrityksen kohteeksi. Presidentti Dmitri Medvedev on määrännyt tapauksesta erityistutkinnan. Toimittaja Oleg Kashin on kirjoittanut erityisesti mielenosoituksista, poliittisista nuorisoliikkeistä ja presidentistä.

Ulkomaat

Kaksi miestä hyökkäsi lauantaina keskiyön jälkeen 30-vuotiaan toimittajan Oleg Kashinin kimppuun. Kashinin naapurit kertovat, kuinka hyökkääjät hakkasivat Kashinin päätä, jalkoja ja sormia.

Vakavia vammoja saanut Kashin kiidätettiin sairaalaan. Kashin jouduttiin leikkaamaan, minkä jälkeen hänet vaivutettiin koomaan.

Toimittajan työtovereiden mukaan Kashin sai aivotärähdyksen. Lisäksi hänellä on useita murtumia leuassa ja jaloissa.

Medvedev vaatii poikkeuksellista tutkintaa

Hyökkäykset toimittajia vastaan jäävät Venäjällä usein tutkimatta.

Venäjän johto teki lauantaina kuitenkin poikkeuksen. Presidentti Dmitri Medvedev määräsi syyttäjiä ottamaan Kashinin tapauksen erityisasiakseen. Asiaa tutkitaan murhayrityksenä.

Kansainvälisen toimittajia suojelevan Committee to Protect Journalists -järjestön mukaan Venäjällä on 2000-luvulla tehty 18 toimittajasurmaa, jotka ovat jääneet selvittämättä.

Kommersantin päätoimittajan mukaan on selvää, että teon motiivina olivat Kashinin kirjoitukset. Kashin on raportoinut muun muassa opposition mielenosoituksista ja kiistellystä moottoritiehankkeesta Moskovan alueella.

Venäjällä on tapettu kaikkiaan yli 50 toimittajaa kahdeksan viime vuoden aikana.

Lähteet: Itar-Tass, AFP, AP

Lue seuraavaksi