1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamulehti uteli toimittajiensa puoluekantoja

Aamulehti on ottanut selvää toimittajiensa puoluekannasta sekä arvomaailmasta ja todennut ne yllättävänkin vihreiksi. Likimain puolet väestä halusi kuitenkin pitää puoluekantansa omana tietonaan.

Kuva: YLE/Uutisgrafiikka

Aamulehden entinen vastaava päätoimittaja, Elinkeinoelämän valtuuskunnan nykyinen johtomies Matti Apunen on toivonut selvitystä toimittajien puoluekannoista. Aamulehti tarttui toimeen läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

Kyselyyn puoluekannasta ja arvoista vastasi 79 toimittajaa, kun töissä oli kyselyn toteutuksen aikaan 149 ihmistä.

Yli puolet vastanneista sanoo joko äänestävänsä henkilöä puoluekannasta riippumatta tai kokevansa, että puolueen valitseminen on vaikeaa.

Vastanneista yli kolmannes kertoi äänestävänsä yleensä vihreitä, kokoomukselle äänensä antaa yleensä joka neljäs. Keskustaa, vasemmistoliittoa ja SDP:tä tapaa tukea 7 - 8 prosenttia vastanneista. Vastaajille annettiin mahdollisuus valita useita vaihtoehtoja.

YLE Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen katsoo, että kyselyjen hyöty on pieni ja väärintulkintojen vaara suuri. Jääskeläinen ei kuitenkaan varsinaisesti vastusta selvityksiä, jos niitä joku haluaa tehdä. Vaarana kuitenkin on, että journalismia aletaan tulkita tästä näkökulmasta, mikä ei Jääskeläisen mielestä ole oikein.

Jääskeläinen huomauttaa, että Aamulehden selvityksessä syntyi vaikutelma, että lehden toimittajista 37 prosenttia äänestää vihreitä, vaikka vain 28 toimittajaa paljasti näin tekevänsä.

Journalismia pitää arvioida lopputuloksen kannalta, Jääskeläinen korostaa.