Hyppää sisältöön

Esitys: Suomi Tanskan kuningattaren alaisuuteen

Ruotsalainen historioitsija Gunnar Wetterberg on esitellyt ajatustaan Suomesta ja muista Pohjoismaista muodostettavasta liittovaltiosta Pohjoismaiden neuvostossa. Lisäksi Wetterbergin ajatuksia on julkaistu PN:n vuosikirjassa.

Wetterberg on jo aiemmin esittänyt liittovaltiota, jossa päämiehenä olisi Tanskan kuningatar Margareeta toinen. PN:n teettämän mielipidetiedustelun mukaan 42 prosenttia Pohjoismaiden asukkaista kannattaa liittovaltiota.

Gunnar Wetterberg esitteli ajatuksiaan Pohjoismaiden poliitikoille, elinkeinoelämän edustajille ja tutkijoille maanantaina .

Wetterbergin mukaan Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin yhdistymisen myötä syntyisi dynaaminen talous, jolla turvattaisiin pohjoismaisen hyvinvoinnin ja elintason säilyminen.

Wetterberg esittää, että maat voisivat edelleen päättää paikallisista asioistaan itsenäisesti, mutta ulko-, talous-, työllisyys- ja turvallisuuspolitiikka olisi yhteistä. Liittovaltiolla olisi yhteinen parlamentti ja valtiosääntö. Myös keskuspankki ja uusi pohjoismainen yhteisvaluutta olisi mahdollinen, jos euro ei enää olisi käytössä.

Wetterberg pitää liittovaltiota realistisena ajatuksena, joka voisi toteutua seuraavien 20 vuoden aikana. Hänen mukaansa viiden Pohjoismaan yhdistymisen tuloksena syntyisi valtio, joka olisi maailman kymmenenneksi suurin talousmahti, ja saisi siten paikan G20-ryhmästä.

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin unionissa olisi yli 25 miljoonaa asukasta ja sen yhteenlaskettu bruttokansantuote olisi yli 1 100 miljardia euroa.

Wetterbergin ehdotus olisi toteutuessaan paluuta vanhaan, sillä Pohjoismaat muodostivat vuosina 1397 - 1523 liittovaltion, Kalmarin unionin. Sen vahva nainen oli Tanskan silloinen kuningatar Margareeta ensimmäinen.

Pohjoismaiden pääministerit kyseenalaistivat tiistaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa Wetterbergin ajatusten realistisuuden ja viittasivat nykyiseen yhteistyöhön.

.
.