1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. dokumenttielokuvat

Kova taso Vimma-kilpailussa

Sunnuntaina Rovaniemellä päättyneen Arktista vimmaa elokuva- ja mediafestivaalin elokuvaesityksiin osallistui yli 3500 vierasta. Vimma10-kilpasarjassa tuhannen euron pääpalkinnon sai Virpi Suutarin dokumenttielokuva Auf Wiedersehen Finnland.

Toisen palkinnon sai Maarit Lallin lyhytelokuva Keinu kanssain. Yleisön suosikiksi valittiin jo useita palkintoja kerännyt Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen dokumenttielokuva Miesten vuoro. Katselmuksen yleisön suosikki oli Suvi Westin dokumenttielokuva Utsjoen diakonissa.

Kilpasarja oli tuomariston mukaan tänä vuonna erittäin kovatasoinen. Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtori Liisa Holmberg, AVEK:n tuotantoneuvoja ja dokumenttiohjaaja Timo Korhonen sekä teatterikäsikirjoittaja Janne Rosenvall. Tuomariston mukaan on ilo huomata, että monet Suomen parhaista elokuvista tällä hetkellä tulevat Lapista.

Ennätysmäärä pläräanimaatioita

Festivaalin ja Lapin lastenkulttuuriverkoston kissa-aiheiseen pläräanimaatiokilpailuun osallistui ennätysmäärä animaatioita.Alle 12-vuotiaiden sarjassa oli 109 ja yli 12-vuotiaiden sarjassa 43 plärää. Kilpailutöitä saatiin Simosta, Sodankylästä, Rovaniemeltä, Posiolta ja Inarin Sevettijärveltä.

Alle 12-vuotiaiden sarjan voitti Hanna Kilponen Simosta. Jaetulle hopeasijalle sijoittuivat Carola Niemelä Rovaniemeltä ja Konsta Alakärppä Simosta.

Yli 12-vuotiaiden sarjassa tuomarit päätyivät jaettuun ensimmäiseen sijaan ja sen lisäksi kolmanteen sijaan. Voittajia olivat rovaniemeläiset Otto Mikkola ja Jaakko Hirvioja Lanka-nimisellä työllään sekä posiolainen Johannes Hämeenniemi Viisas kissa -animaatiollaan. Kolmanneksi sijoittui Leena Fofonoff Inarin Sevettijärveltä. Hänen työnsä nimi oli Justus ja kisumisu.