1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Amnesty International

Tärkeintä on säilyttää toivo

Köyhyys on rikos, naiset joutuvat liian usein väkivallan kohteeksi Nobel-palkittu Liu Xiaboa on vapautettava; nämä ovat muutamia Amnestyn viime aikoina esille nostamia ihmisoikeusasioita. Kotimaakaan ei ole tuntematon työkenttä amnestylaisille, sillä Suomessakin sorretaan ihmisoikeuksia.

Lahtelainen Amnesty-aktiivi Paavo Lounela. Kuva: YLE / Lahti

Amnesty International on jo viidenkymmenen vuoden ajan edistänyt ihmisoikeuksia ympäri maailmaa. Lahtelainen Amnesty-aktiivi jaksaa edelleen uskoa parempaan maailmaan ja toivoo lisää aktiivijäseniä mukaan toiminaan.

- Amnesty ei pyri vaikuttamaan asioihin suoralla toiminnalla, vaan me haluamme nostaa näitä epäkohtia ihmisten tietoisuuteen, toteaa lahtelainen Amnesty-aktiivi Paavo Lounela.

Amnestyn paikallistoiminta Lahdessa käynnistyi jo 30 vuotta sitten, tarkkaa paikallista jäsenmäärää ei aktiivijäsenkään tiedä.

- Arvioisin, että 100-500. Suurin osa jäsenistä ei ole aktiivisesti mukana toiminnassamme, vaan tukevat sitä maksamalla jäsenmaksun, mikä on todella tärkeää, sillä me emme saa tukea mistään, vaan toiminta rahoitetaan yksittäisten ihmisten jäsenmaksuilla. Toivomme toki, että saisimme lisää aktiivijäseniä, muistuttaa Lounela.

Amnesty puuttuu epäkohtiin ympäri maailmaa

YK:n ihmisoikeuksien julistus on ollut Amnestyn ohjenuorana alusta pitäen ja se on puuttunut näiden oikeuksien loukkauksiin maailman joka kolkassa.

- Tarkoitus on olla nimenomaan tasapuolinen kaikkia maita kohtaan. Tästä syystä Amnesty on saavuttanut luotettavan järjestön maineen, sillä puutumme ihmisoikeuksien loukkauksiin yhtä hanakasti, tapahtuivat ne sitten Yhdysvalloissa, Kiinassa tai vaikkapa Suomessa, korostaa Lounela.

Tällä hetkellä Amnesty kampanjoi esimerkiksi romanien syrjinnän vähentämiseksi ja Suomessa toteutettiin hiljattain Joku raja –kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Maailmalla Amnesty on kiinnittänyt jo pitkään huomiota rauhan Nobel-palkitun Liu Xiaboan puolesta, oman osansa on saanut myös Guantanamon vankileiri, jota on vaadittu suljettavaksi.

Miksi taistella tuulimyllyjä vastaan?

On helppoa kuvitella, että esimerkiksi Kiinan vallanpitäjät tuskin menettävät yöuniaan Suomesta tulleen yksittäisen ihmisen vetoomuksen vuoksi. Amnesty-aktiivi kuitenkin jaksaa uskoa parempaan maailmaan.

- Jokainen vetoomus ja viesti on tärkeä. Se antaa toivoa sekä vangituille että vetoomusten lähettäjille ja uskon, että näillä viesteillä on merkitystä, vaikkei vetoomuksen kohde sitä koskaan ottaisikaan vastaan. Ainakin kyseisen maan viranomaiset saavat tietää, että tästä ihmisestä välitetään, perustelee Lounela.

Entä miten pitkän linjan aktiivi näkee oman roolinsa maailmalla vallitsevassa epäkohtien myllerryksessä?

- Minä lähden siitä, että en ole itse vastuussa maailman kaikkien ongelmien ratkaisemisesta. Tärkeintä on se, että oma ajatus toivon säilymisestä jatkuu – että voin tehdä sen puolesta töitä. Se riittää minulle. Se antaa iloa ja voimia elää.