1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jämsä

Muistisairaiden kodinomainen hoito vaakalaudalla

Saaranhovin ja Alatuvan hoitokodin toiminta Jämsässä on päättymässä, sillä kaupunki ei jatka ostopalvelusopimusta niitä pyörittäneen yrityksen kanssa. Omaiset toivovat, että kodinomainen muistisairaiden hoito jatkuisi.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Jämsän kaupungin mukaan se pystyy järjestämään hoidon edullisemmin omana työnä. Omaiset pelkäävät, että hoidon laatu heikkenee. Muistisairaille tarkoitettujen kahden hoivakodin toiminnan loppuminen nykyisen yrittäjän vetämänä järkytti vanhusten omaisia.

- Käsittämätöntä, tiivisti Marja Pitkämäki omaisten tunnot.

Kodinomaisuus tuo hyviä tuloksia

Pitkämäen äiti on ollut pari vuotta Alatuvan hoivakodissa, jonka asukkaat osallistuvat päivän askareisiin.

- He osaavat tukeutua siihen mitä on jäljellä, minkä verran muistaa. Sen perusteella on huomattu, että he pystyväy tekemään vielä paljon asioita ja elämä on mielekästä, eikä pelkkää sängyssä makaamista.

Hoivakoti on saanut paljon kiitosta kodinomaisesta hoidosta.

- Illalla nukkumaan mennään sitten kun alkaa nukuttamaan. Eikä niin, että kello yhdeksän kaikkien pitää olla nukkumassa kun yöhoitaja tulee. Jokainen asukas saa olla ja elää omassa rytmissään. Olemme saaneet vähennettyä unilääkkeiden käyttöä huomattavasti, kertoo palvelutalon johtaja Elina Koivumäki.

Avohoito merkittävästi halvempaa

Hyvistä tuloksista huolimatta Jämsän kaupunki ei aio jatkaa määräaikaista ostopalvelusopimusta nykyisen hoivayrityksen kanssa. Kaupunki on laskenut, että yhden vanhuksen päivittäinen hoito tulee kunnan työnä halvemmaksi. Kaupunki lupaa hoitaa vanhukset hyvin, vaikka vaihtoehdot ovat vielä hakusessa.

- Mahdollisimman hyvin hoidamme. Avohoito on 50 euroa halvempaa vuorokaudelta kuin laitoshoito. Hoidon taso ja henkilöresurssin voivat olla aivan samoja, ei se siihen vaikuta mitenkään, vakuuttaa vanhuspalveluiden johtaja Anne Lyysaari

Jämsän päättäjät joutuvat punnitsemaan ensi vuoden budjettia tehdessään, minkä verran verovaroja käytetään ihmisten hoitamiseen.

- Sotaveteraanit tai maatilan emännät eivät voi ajatella, että he eivät olisi tämän arvoisia. He on tämän arvoisia ja vielä enemmänkin. Mielestäni kaupunki voisi satsata vaikka vähän lisää, Marja Pitkämäki painottaa.