1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. langat

Nyplääminen vaihtui kehruuseen ja kutomiseen

Orimattilassa asuva taiteilija Marko Suomi aiheutti pienen kohun toissakesänä nypläämällä perinteisestä pitsistä peniksen kuvia. Nyt Marko Suomella on uusi perinteinen käsityötekniikka työn alla. Hän on opetellut kehräämään lankaa värttinällä.

langat
Ahvenanmaanlampaan pässi
Pässi saapui pässin puuhiin. Uuhet pitäisi panna kantaviksi.YLE / Tanja Perkkiö

Värttinä on yksinkertainen hyrrä, jonka varteen pyöritetään kehrän painon, painovoiman ja sormien avulla villasta lankaa. Puuha on yksinkertaisen oloista, mutta ei ihan helppoa.

Taiteilija Marko Suomella raaka-aine villalankaan löytyy omalta pihalta, joten perinteisiä käsityötekniikoita ennenkin opetellut Marko Suomi kehrää nykyään omien lampaidensa villasta lankaa ja langasta tehdään tietysti kangasta.

Ennen kehruun opettelua Suomen lampaiden villa meni jätteenä kukoistavalle kasvimaalle katteeksi, mutta nyt lampaat keritään kahdesti vuodessa ja villalla on muuta käyttöä. Toki lampaiden päätehtävä on kasvaa ruuaksi.

Marko opetteli kehräämisen kurssilla keväällä 2010 ja syksyllä homma sujuu jo leikiten. Se myös vie mukanaan.

- Illalla saatan ajatella, että kehräänpä hetken ennen nukkumaanmenoa. Pian huomaan kahden tunnin kuluneen kehrätessä.

Käsivärttinä on eräänlainen "kannettava tietokone" lattialla seisovaan rukkiin verrattuna. Värttinä on helppo ottaa mukaan mihin vain. Suomi kertoo lammaspaimenten kehränneen luppoaikoinaan mukana kulkevalla värttinällä.

Karstauksen voi ohittaa ahvenanmaanlampaiden villalla

Ennen kehräämistä lampaasta keritty, pesemätön villa karstataan. Työvaiheessa kiharan villan kuidut harjataan samansuuntaisiksi ja suoremmiksi. Tukko karstattua villaa eli "lepare" otetaan sormien väliin, kehrä pyöräytetään pyörimään ja sen vetovoiman, pyörivän liikkeen ja sormien avulla värttinän varren ympärille alkaa kiertyä villasta lankaa.

On tekijästä kiinni minkä paksuista lankaa tekee. Säikeitä myös kerrataan eli useampi lanka kierretään toisensa ympärille. Villalangallekin tyypillinen säierakenne on helppo havaita mistä tahansa kerrotusta langasta.

Suomenlampaan villa on varsin kiharaista ja vaatii karstauksen, jossa tiheäpiikkisten harjojen avulla oiotaan villakarvat. Marko Suomella on nyt ahvenanmaanlampaita, joiden villa on suorempaa ja Suomi kehrääkin lankaa jopa ilman karstaamista.

Villalangasta huopa, koirasta rukkaset

Villalangasta Marko on jo aloittanut kankaankutomisen. Hän on tehnyt kaiken itse loimista ja niisimisestä lähtien. Tavoitteena on huopakangas, joka toimisi vaikka torkkuhuopana.

Lampaiden lisäksi lankamateriaalia on tuottanut Mallusjärven rantatilalla yllättäen lapinkoira, jonka keväällä irronnutta talvikarvaa Marko Suomi on myös kehrännyt langaksi. Koirankarvalanka haisee - koiralle.

- Ajattelin tehdä siitä neulakintaat, niinkuin koirasta perinteisesti tehdään, hän nauraa.

Tässä tapauksessa koira siis luovutti karvaansa, eikä menetä henkeään.

Paimensukuinen lapinkoira "Kemi" ei vitsailusta suutu, vaan pyytää rapsutusta ja uhittelee talon kissoille. Setti, Simeoni ja Mauri eivät hätkähdä. Nekin hallitsevat isännän tavoin kehräämisen, mutta myös napakan sähäyksen, jos koira pyrkii kuonolle asti.

Lähteet: YLE / Tanja Perkkiö

Lue seuraavaksi