Juustotarjotin sopii talvi-illan tarjottavaksi

Talvisena iltana - miksei myös juuri pikkujoulujen aikaan - sopii vallan hyvin laittaa vieraille pöytään juustotarjotin. Seuraksi sopivat niin leipä kuin hedelmät.

juustot
Juustotarjotin.
YLE / Janne Ahjopalo

Juustojen hartaimmat ystävät perehtyvät varsin syvällisesti aiheeseen liittyviin elegantteihin yksityiskohtiin. Anja Pölönen Joensuun Juustoseurasta rohkaisee juustojen maistelun tielle kuitenkin myös aloittelijoita.

- Juustoja voi tietysti harrastaa hienostellen, mutta minun mielestäni juusto on rentoa, maukasta ja helppoa tarjottavaa. Se on myös hyvä vierasvara aina jääkaapissa, Anja Pölönen rohkaisee.

Juustoja valitaan tarjottavaksi yhdestä kolmeen erilaista, 100 - 150 grammaa vierasta kohti. Jälkiruokapöydässä riittää pienempikin määrä.

- Siihen voi vaikka valita sen oman suosikkijuustonsa ja sitten pari uutta tuttavuutta. Yksi voisi olla vaikkapa vähän miedompi kypsytetty juusto, toinen vähän voimakkaampi ja kolmas homejuusto. Olisi hienoa jos juustoista pystyisi aistimaan eri maut. Sen vuoksi esimerkiksi viisi erilaista juustoa voi olla liikaa, makumaailma tasaantuu eikä eroja havaita, Anja Pölönen opastaa.

Huoneenlämpöisinä kauniisti tarjolle

Juustot otetaan jääkaapista noin tuntia ennen tarjoilua ja poistetaan pakkauksista. Juustot asetellaan kauniisti esimerkiksi isolle tarjottimelle ja tarjoillaan huoneenlämpöisinä.

- Juustojen väliin pitää jättää tarpeeksi tilaa. Juustot voivat olla tarjolla eri kokoisina tai muotoisina paloina. Joka juustolle varataan oma juustoveitsi. Tuorejuustot voivat olla omissa pakkauksissaan tai sitten ne voi laittaa vähän kauniimpiin astioihin, neuvoo Anja Pölönen.

Juusto sopii tarjottavaksi sellaisenaan, mutta toki pöytään voi kattaa myös lisukkeita.

- Vesikannu pöytään tuodaan joka tapauksessa. Sen lisäksi juuston seuraksi sopii leipä. Kannattaa kokeilla yllättäviäkin yhdistelmiä; itse opin viime kesänä että pitkään kypsytetty mustaleima-emmental sopii loistavasti tumman suklaan kanssa. Piparkakku maistuu hyvältä sinihomejuuston kanssa, samoin vadelmahillo, Anja Pölönen ehdottaa.

Perinteisesti juustojen kanssa tarjotaan viiniä, mutta mehu - esimerkiksi päärynämehu - sopii yhtä lailla.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Sarah Laukkanen