Nukketaiteilijan työ on täynnä tunteita

Jokaisella nukella on oma elinkaarensa. Hyvin hoidettu nukkelapsi elää useimmiten pitempään ja huonosti kohdeltu nukke joutuu tiensä päähän jo hyvin nuorena. Leena Takalon käsittelyssä huonokuntoinenkin nukke korjaantuu ja herää jälleen eloon.

kulttuuri
Leena Takalo korjaa nuken vaikka sadoista pienistä palasista.
Leena Takalo korjaa nuken vaikka sadoista pienistä palasista.YLE

Oululainen nukketaiteilija Leena Takalo on parantanut pieniä nukkepotilaita vuosikymmenten ajan. Nukkeateljeessaan Takalo suorittaa myös nukkien arviointia, antaa ohjeita kotikorjaajille ja toimittaa korjausmateriaaleja.

- Potilasjono on tällä hetkellä luvattoman pitkä, Takalo naurahtaa.

Nukketaiteilijan koti majoittaa satoja nukkeja. Osa nukeista on prototyyppejä, osa odottaa korjausta. Takalo korjaa kaikenlaisia nukkeja - jopa pieniksi palasiksi hajonneita.

- Eräs tuttavani huusi tämän ruotsalaisesta huutokaupasta, kertoo Takalo ja esittelee muovipussia, jonka sisältä löytyy yli sadaksi kappaleeksi pirstoutunut nuken pää.

- Kyllä tästä vielä nukke saadaan, hän myhäilee.

Seiminuket saavat uudet luurangot

Nukketaiteilija kertoo työnsä olevan tunteikasta. Vaikka Takalo suunnittelee jatkuvasti luopuvansa korjaustöistä, kaikilla nukeilla on oma tarinansa, ja tarinan kuultuaan hän heltyy aina, ja heittäytyy nukketohtorin rooliin.

- Jotkut nuket ovat esimerkiksi sodan runtelemia, ja pelastuneet lapsen kainalossa Karjalasta evakkoreessä.

Viime vuodet nukketaiteilija on työstänyt seiminukkeja seurakunnille. Tällä hetkellä työn alla on luurankojen vaihto Pyhän Tuomaan kirkon seimi-ihmisille.

- Tämä piti opetella yrityksen ja erehdyksen kautta. Aiemmin käytin tukirankana rautalankaa, mutta se antoi periksi jo vuoden jälkeen. Nyt vaihdan nukeille nailonista tehdyt luurangot, Takalo kertoo.

Loppuvuosi on nukketaiteilijalle muutenkin kiireistä aikaa, sillä nukkepotilaita riittää.

- Ihmiset haluavat lapsensa jouluksi ehjänä kotiin.

Lähteet: YLE Oulu / Anna Keränen