1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kevytsavuhormi voi roihauttaa tulipalon

Kova lämmittäminen lisää kevytsavuhormien tulipaloriskiä.Tampereen teknillisen yliopiston palolaboratoriossa tutkittiin kevythormeja todellista käyttöä vastaavissa olosuhteissa. Myös huolimaton asennus on lisäännyt kevythormeista alkaneiden tulipalojen määrää.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Tehdasvalmisteisia, metallirakenteisia savuhormeja käytetään pääasiassa loma-asunnoilla. Hormien helppo ja nopea asennus on lisäännyt niiden käyttöä viime vuosina myös ympärivuotisessa käytössä.

Paksut eristeet nostavat lämpötiloja

Palotesteissä havaittiin, että uusien lämmöneristysohjeiden myötä kasvaneet eristepaksuudet ovat johtaneet hormien lämpötilojen merkittävään nousuun yläpohjan eristeissä. Eristeen sisällä olevat puurakenteet ovat vaarassa syttyä. Asia on tuttu myös paloviranomaisille.

-Ongelmia on ollut juuri läpivienneissä väli- tai vesikatossa. Asennus on tehty toisinaan huolimattomasti, ja suojaetäisyydet eivät ole täyttyneet. On myös ollut tapauksia, että eristeet ovat valahtaneet läpivienneistä kokonaan pois.

-Lisäksi harvemmin lämmitettävillä kesämökeillä on havaittu myös hormien puhkiruostumista, vahvistaa paloihin perehtynyt rakennusinsinööri Jani Jämsä Sisäasiainministeriön Pelastusopistolta.

Normit paukkuvat

Tampereen teknillisen yliopiston palolaboratorion testeissä pyrittiin todellisiin käyttötilanteisiin. Kiukaita lämmitettäessä havaittiin, että normien mukainen suurin sallittu lämpötila ylitttyi jo tavanomaisilla lämmitystavoilla ja -ajoilla. Tämäkin on paloviranomaisille tuttu asia.

-Kun kiukaassa on hyvä veto ja pesässä koivuklapeja, joista tulee pitkä liekki, niin tuli ulottuu usein kiukaasta hormiin saakka. 600 astetta ylittyy varmasti. Metallihormeilta vaaditaan korkeimillaan T600 lämpötilaluokka, standaradit loppuvat siihen. Sehän saattaa ylittyä jo normaalikäytössäkin, sanoo Jämsä.

Vastuu valmistajalla

Muuratuille hormeille on rakennusmääräyksissä tarkat ohjeet. Kevythormeissa vastuu on valmistajalla, joka testaa tuotteensa, ja ohjeistaa suojaetäisyydet, joiden perusteella saa ns. CE-merkinnän tuotteeseen.

Tampereella tehdyt kokeet poikkesivat näistä CE-merkintään oikeuttavista kokeista. Hormien lämpötiloja mitattiin eri kohdista, ja teräshormin ympärille rakennettiin läpivientiä kuvaava rakenne. Tutkimukset jatkuvat, mutta jo nyt on käynyt ilmi, että tehokas kiuas tai takka vaatii kevythormilta poikkeuksellisen hyviä ominaisuuksia.