Kaksikko myi uraania ydinpommiin

Kaksi armenialaista miestä on pidätetty yrityksestä myydä ydinpommin valmistukseen soveltuvaa rikastettua uraania. Pidätys tapahtui jo keväällä, mutta Georgian viranomaiset ovat julkistaneet tapauksen yksityiskohdat vasta nyt. Myynnin kohteena ollut uraanimäärä oli vain 18 grammaa, kun pommin valmistukseen sitä tarvitaan huomattavasti enemmän. Armenialaiset myyjät pyysivät erästä 1,5 miljoonaa dollaria ja antoivat ymmärtää, että voisivat toimittaa ainetta lisää.

Ulkomaat

Pidätykseen johtanut tutkinta alkoi, kun aiemmin salakuljetuksesta tuomittu mies antoi asiasta vihjeen Georgian viranomaisille. Hän kertoi soluttautuneensa Armeniassa toimivaan rikollisrenkaaseen, jonka tarkoituksena oli salakuljettaa ja myydä ydinaseen valmistukseen soveltuvaa rikastettua uraania kenelle tahansa siitä kiinnostuneelle.

Viranomaiset ottivat selvää operaation toimeenpanijoista ja saivat selville, että asialla olivat entinen liikemies Sumbat Tonoyan ja eläkkeelle jäänyt ydinfyysikko Hrant Ohanian. Viranomaiset järjestivät valeostajan, joka otti yhteyttä kaksikkoon, ja sopi kaupasta heidän kanssaan.

Uraania junassa ilman valvontaa

Viime maaliskuussa Georgian viranomaiset saivat tiedon, että kauppa oli toteutumassa ja että kaksikko oli ylittänyt Georgian vastaisen rajan taksilla. Georgian puolella he odottivat Armenian pääkaupungista Jerevanista lähtenyttä junaa, josta olivat poistuneet juuri ennen raja-asemaa. Rikastettu uraani tuli junassa ilman saattajaa tai valvontaa. Se oli kätketty savukeaskiin, jonka päällyksen alla uraani oli pakattu säteilyä läpäisemättömään lyijykuoreen.

Armenialaiset pidätettiin, kun he olivat siirtämässä uraania valeostajalle paikallisessa hotellissa.

Tutkinnassa ilmeni, että operaation taustalla oli aiemmin Georgiassa pidätetty, mutta edellisen hallituksen vapauttama armenialainen Garik Dadaian. Hänet oli tuomittu Armeniassa kahden ja puolen vuoden vankeuteen, koska hän oli salakuljettanut maahan 180 grammaa rikastettua uraania. Hänet vapautettiin kuitenkin nopeasti.

Venäläistä alkuperää?

Dadainin epäillään hankkineen uraanin Novosibirskissä toimivasta ydinmateriaalin käsittelylaitoksesta, josta on kateissa useita pieniä uraanieriä.

Georgian sisäministeriön ydinmateriaalin salakuljetuksen vastaisen yksikön johtaja Archil Pavlenishvili korostaa, kuinka hankalaa salakuljetuksen valvonta on Kaukasuksella, missä rajat vuotavat ja niiden valvonta on heikkoa. Vaikka nyt pysäytetty uraanierä oli pieni, pommin rakentamisesta kiinnostuneet voivat kuitenkin saada tarpeeksi materiaalia kokoon useista pienistä eristä, jos käytettävissä on riittävästi rahaa ja oikeita yhteyksiä.

Vaarallisinta Pavlenishvilin mukaan on se mahdollisuus, että kyseessä oli vain näyte suuremmasta erästä, joka olisi pantu myyntiin, jos suunniteltu kauppa olisi onnistunut.

Lähteet: AP