1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Opiskelijat rakentavat Suomen ensimmäisen satelliitin

Espoon Otaniemessä on rakenteilla Suomen ensimmäinen satelliitti, Aalto-1. Se on määrä lähettää avaruuteen vuonna 2013. Satelliitti on tarkoitus suunnitella, rakentaa ja testata pääasiassa opiskelijavoimin.

Kuva: Aalto University

Satelliitti perustuu yliopistoissa kehitettyyn ja paljon käytettyyn CubeSat-nanosatelliittiformaattiin. Satelliitti on mitoiltaan hieman maitopurkkia suurempi ja painoa sillä on ainoastaan kolme kilogrammaa, kerrotaan Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Plasmajarrua kokeillaan

Päälaitteeksi satelliittiin asennetaan VTT:n kehittämä spektrometrilaite, jota käytetään ympäristön kaukokartoittamiseen.

Satelliitissa testataan spektrometrin lisäksi Pekka Janhusen ja Ilmatieteen laitoksen kehittämää sähköstaattista plasmajarrua. Sen avulla satelliitti voidaan suistaa radalta, kun se on saanut sille määrätyn tehtävän päätökseen.

Hankkeessa on mukana suomalaista avaruusosaamista myös muista tutkimusorganisaatioista ja teollisuudesta.

Avaruusromusta ongelma

- Avaruusromu on iso ongelma pienten satelliittien yleistyessä, kertoo projektia koordinoiva tutkija Jaan Praks Aalto-yliopiston radiotieteen ja -tekniikan laitokselta. Plasmajarrun avulla satelliitti voidaan suistaa radalta, jolloin se ilmakehään syöksyessään tuhoutuu.

Kolmas satelliittiin asennettava laite on Turun ja Helsingin yliopistossa suunniteltu säteilyilmaisin. Laitteella on tarkoitus osoittaa, että pienellä tehonkulutuksella ja kuluttajaelektroniikalla on mahdollista saada hyviä tuloksia avaruusympäristössä.

Rima korkeammalle

- Aalto-1 on tavallista opiskelijasatelliittia kunnianhimoisempi projekti, sillä useimmat opiskelijavoimin rakennetut CubeSat-satelliitit ovat yksinkertaisia sisältäen yleensä vain yhden laitteen. Lisäksi satelliitilla on myös kunnianhimoiset tieteelliset ja teknologiset tavoitteet, Praks sanoo.