Halosen vierailulta toivotaan apua Venäjän rekisteröintipakkoon

Ulkomaisten työntekijöiden rekisteröintipakko Venäjällä jarruttaa yritysten investointihaluja. Käytännön katsotaan olevan ristiriidassa Venäjän virallisen politiikan kanssa, joka houkuttelee ulkomaalaisia uudistamaan maan taloutta. Presidentti Tarja Halosen maanantaina alkaneella valtiovierailulla Moskovassa ja Kazanissa ongelmien toivotaan nousevan esiin.

Kotimaa

Suomalaisyritykset ovat viime vuosina investoineet Venäjälle jo yli 6 miljardia euroa ja ne työllistävät 50 000 venäläistä.

Kaikkien ulkomaalaisten työntekijöiden liikkumista Venäjällä rajoittaa rekisteröintipakko, kertoo kauppa- ja talouspoliittisen yksikön päällikkö Marja Liivala Suomen Moskovan-suurlähetystöstä.

- Joka kerta kun täällä vakituisesti oleva työntekijä saapuu tai poistuu maasta tai siirtyy toiseen kaupunkiin, hän joutuu rekisteröimään oleskelunsa.

Helpotusta tilanteeseen on yritetty saada jo vuosikausia tuloksetta. Investointihalut hiipuvat samalla, kun virallinen Venäjä presidentti Medvedevin johdolla houkuttelee asiantuntijoita maailmalta uudistamaan Venäjän vanhentunutta teollisuutta.

Säännökset koetaan epäoikeudenmukaisiksi, sillä esimerkiksi Suomi ei vaadi venäläisiltä rekisteröitymistä, muistuttaa Liivala.

- Jos tätä rekisteröitymistä tai rekisteristä poistamista kunkin matkan kohdalla ei suoriteta, niin yritys voi joutua maksamaan tuntuvia sanktioita.

Myös rajaruuhkiin etsitään helpotusta

Toinen ajankohtainen ongelma on rajaliikenne. Rekkaruuhkien tilalle ovat tulleet matkustajaruuhkat, jotka ovat liikaa raja-asemien läpäisykyvylle molemmin puolin rajaa. Marja Liivalan mukaan ongelmat tunnetaan myös Moskovassa.

Halonen on maanantaina tavannut duuman puhemiehen Boris Gryzlovin ja liittoneuvoston varapuheenjohtajan Aleksandr Troshini.

Maanantai-iltana presidentillä ja hänen puolisollaan Pertti Arajärvellä on yksityinen tapaaminen presidentti Dmitri Medvedevin ja hänen puolisonsa kanssa. Huomenna tistaina vuorossa on tapaaminen pääministeri Vladimir Putinin kanssa.

Ulkoministeri Alexander Stubb ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen tapaavat myös vierailun aikana venäläiset virkaveljensä.

Halosen vierailu kestää torstaihin. Vierailun aikana hän käy myös Venäjän teknisen kehityksen ykköskaartiin nousseessa Kazanissa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marja Manninen