Pompeijin sortumasta syytetään Berlusconia

Arkeologit, poliitikot ja sanomalehdet syyttävät Pompeijissa lauantaina sattuneesta taloromahduksesta pääministeri Silvio Berlusconin hallitusta ja vuosia jatkuneita laiminlyöntejä. Joissakin kommenteissa puhutaan jopa Pompeijin viimeisistä päivistä ja uskotaan, että sortumia sattuu vielä lisää.

kulttuuri

Tuhkan alta esiin kaivetussa Pompeijin kaupungissa sijaitseva niin sanottu Gladiaattorien talo romahti lauantaiaamuna, jolloin alueella ei vielä ollut turisteja. Viranomaisten mukaan romahdus johtui ilmeisesti rankkasateesta.

Selitys ei kuitenkaan ole vakuuttanut arkeologeja, oppositiopoliitikkoja ja osaa sanomalehdistä. Arvostelijoiden mukaan romahduksen syynä on Pompeijin kunnossapidon laiminlyöminen. Arvostelijat syyttävät Italian hallitusta kulttuurikohteiden ylläpitoon tarkoitettujen määrärahojen leikkaamisesta ja epäpätevien ihmisten nimittämisestä kulttuurikohteista vastaaviin virkoihin.

Presidentti: "Häpeä Italialle"

Useat Italian johtajat ottivat sunnuntaina kantaa Pompeijin tilaan. Presidentti Giorgio Napolitano sanoi Gladiaattorien talon romahduksen olevan "häpeä Italialle".

Kulttuuriministeri Sandra Bondi vieraili sunnuntaina tarkastamassa Pompeijin vaurioita ja varoitti, että useat alueen rakennukset ovat sortumavaarassa niiden huonon hoidon takia.

Myös useat tiedotusvälineet ottivat kantaa asiaan.

La Repubblica -sanomalehden pääkirjoituksessa uskotaan, että vastaavia romahduksia sattuu vielä lisää. Il Fatto Quotidiano -sanomalehti otsikoi tapauksesta kertoneen juttunsa Pompeijin viimeisiksi päiviksi. Taloussanomalehti Il Sole 24 Ore vaatii jopa Pompeijin siirtämistä hallitukselta yritysten vastuulle, jotta siitä pidettäisiin parempaa huolta.

2,5 miljoona kävijää vuosittain

Pompeiji lukeutuu Italian suosituimpiin turistikohteisiin, ja siellä käy vuosittain noin 2,5 miljoonaa turistia.

Pompeiji tuhoutui vuonna 79 jaa. Vesuvius-tulivuoren purkautuessa. Kaupunki peittyi kuusimetrisen tuhkakerroksen alle, ja se unohdettiin vuosisadoiksi. Kaupunkia ryhdyttiin kaivamaan esille tuhkakerroksen alta vasta 1700-luvulla. Suomalaistutkijat ovat osallistuneet Pompeijin kaivauksiin vuosikymmenien ajan.

Noin 260 vuotta jatkuneista kaivauksista huolimatta vasta kaksi kolmasosaa kaupungista on kaivettu esiin. Jäljellä oleva kolmannes on osin kaivauskelvotonta, sillä sen päälle on rakennettu uudisrakennuksia.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset