Hyppää sisältöön

Break-tanssista lisäpotkua klassikkomusikaaliin

Ouluun valmistuva Viulunsoittaja katolla –musikaali tukeutuu vanhaan ja tuttuun, vaikka uuttakin on luvassa. Leena Salosen ohjaamaan klassikkotarinaan koreografian tekevä Jorma Uotinen tuo mukaan omaa liikekieltään. Maanantaina musikaalia varten katsastettiin Oulun kaupunginteatterilla muun muassa kolme break–tanssijaa.

Kuva: YLE

- Ne asiat mitkä siellä ovat mukana ja minkä ansiosta tarina on elänyt näin kauan ja on ollut näin suosittu, tulevat olemaan mukaan edelleen, vakuuttaa musikaalin ohjaaja Leena Salonen. - Niitä on esimerkiksi Tevjen positiivinen suhtautuminen elämään, joka ei kuitenkaan ole missään vaiheessa kovin helppoa.

- Tämähän käsittelee myös ihan kovia aiheita, mutta sillä lämmöllä ja rakkaudella ja ymmärryksellä ja uskolla elämään, muistuttaa Salonen.

- Ja syvät inhimilliset viestit, kun yhtäkkiä ihmiset joutuu lähtemään kodistaan. Niin sehän on tästä päivästä. Kuinka paljon me puhutaan maahanmuuttajista puoleen ja toiseen? Sekin on tässä läsnä, jatkaa Uotinen. – Mun mielestä tällä on mahdollisuus lisätä ihmisten ymmärrystä vierautta ja erilaisuutta kohtaan.

Toisilleen tuttu parivaljakko

Leena Saloselle ja Jorma Uotiselle Oulun Viulunsoittaja katolla on järjestyksessään jo neljäs yhteinen produktio, mikä kertoo yhteistyön sujumisesta. Tällä kertaa mukana on kuitenkin myös vivahdus uutta, sillä aikaisemmat projektit ovat olleet oopperoita. Nyt pari työstää ensimmäistä kertaa yhteistä musikaalia.

Ohjaajan ja koreografin yhteistyön sujuminen onkin ensiarvoista, sillä tavoitteena on orgaaninen teos, jossa musiikki, tapahtumat ja tanssi sulautuvat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Uusiakin ajatuksia

Maanantaina Oulussa katsastettiin kolme break-tanssijaa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole tehdä musikaalista mitään break-tanssin kavalkadia.

- Voi siinä vähän olla mukana semmoista breikkariripaskaa, heittää Uotinen naureskellen. Hän kuitenkin korostaa, että lähinnä nyt haetaan klassikkomusikaaliin uusia ideoita.

Oulun kaupunginteatteriin valmistuvassa Viulunsoittaja katolla –musikaalissa vanha 60-luvulta tuttu klassikkotarina siirtyykin sellaisenaan, vakuuttavat sekä ohjaaja että koreografi eli Uotisen sanoin:

- Stoori on stoori.