Ruotsia puolustavat kodinturvajoukot ja ammattiarmeija

Ruotsissa puolustusvoimat hakee aktiivisesti sotilaita uuteen ammattiarmeijaan. Asevelvollisuus päättyi pitkän alasajon jälkeen kesällä ja nyt koulutetaan vapaaehtoisia joko ammattisotilaiksi tai kodinturvajoukkoihin. Lähivuosina tarvitaan tuhansia vapaaehtoisia.

Ulkomaat

Ruotsin Lapissa napapiirin pohjoispuolella Kalixforsin sotilaslentokentän kupeessa maastopukuisille nuorille jaetaan ruotsalaisia Ak4-rynnäkkökivääreitä. He näyttävät aivan tavalliselta varusmiesjoukolta, mutta nuoret ovat vapaaehtoisia ja he saavat vain kolmen kuukauden koulutuksen.

Tänne valituista puolet on naisia. Haaparannasta kotoisin oleva Anna-Stina Sulila pitää asevelvollisuun loppumista hyvänä asiana.

- Siinä mielessä se on hyvä, että kaikki ovat hakeneet tänne vapaaehtoisesti, he viihtyvät täällä ja haluavat tehdä parhaansa. Entäs jos heidät olisi pakotettu, monilla olisi jo valmiiksi sellainen asenne, että en tykkää tästä paikasta, Sulila pohtii. Sulila ei vielä ole tehnyt päätöksiä jatkosta, yksi mahdollisuus on poliisin ura.

Peruskoulutuksen jälkeen voi ilmoittautua muutaman kerran vuodessa harjoitteleviin kodinturvajoukkoihin, joiden harteilla on nyt suuri osa Ruotsin puolustuksesta. Ruotsissa ei enää varauduta täysimittaiseen hyökkäykseen, mutta kodinturvajoukot voivat suojata tärkeitä kohteita rajoitettuja iskuja vastaan ja auttaa, kun vaikka lumimyrsky iskee.

Toinen vaihtoehto on hakeutua ammattisotilaaksi. Ruotsi haluaa varmistaa turvallisuuttaan osallistumalla kansainvälisiin operaatioihin, kuten Afganistanissa. Joakim Frölin on pyrkimässä ammattisotilaaksi ja hän on myös miettinyt vaaroja.

- Voi haavoittua tai kuolla, tämä riski on otettava. Ei Afganistan niin vaaralliselta vaikuta — siellä on palvellut tuhansia ruotsalaisia sotilaita, joista muutama on kuollut, miettii Joakim Frölin.

Koulutusyksikköä, Lapin jääkäriryhmää johtava everstiluutnantti Mikael Nordmark ei kaipaa varusmiesarmeijaa takaisin, mutta kun palveluspakkoa ei ole, koulutettavia on etsittävä aktiivisesti.

- Käymme kouluissa, olemme yhteydessä työnvälitykseen ja yritämme näkyä kunnissa, everstiluutnatti Nordmark kertoo.

Kalixforsin 33 koulutuspaikkaan tuli lopulta noin 250 hakemusta.

Virallisesti asevelvollisuus on ikään kuin tauolla. Jos turvallisuustilanne muuttuisi, lakiakin voisi muuttaa. Lisäksi löytyy vielä iso varusmiespalveluksen käynyt joukko, mutta sen saaminen liikkeiille olisi erittäin hidasta.

Lähteet: YLE Uutiset / Tom Kankkonen, Kalixfors