1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lokapoikien rikostutkinta siirtyi syyteharkintaan

Poliisi on saanut valmiiksi laajan Lokapojat-yritykseen kohdistuneen tutkinnan, ja se on siirtynyt syyttäjälle. Rikostutkinnan mukaan Lokapojat-yhtiön säiliöautot laskivat jätteitä laittomiin paikkoihin lähes 3 000 kuormallista. Lähes kaikki epäillyt kiistävät rikokset.

Keskusrikospoliisin tutkintamateriaalia Lokapoikien ympäristörikostutkinnasta. Kuva: YLE

Itä-Uudenmaan poliisi aloitti kaksi vuotta sitten poikkeuksellisen laajan ympäristörikostutkinnan. Poliisi kävi läpi Lokapojat-yhtiön toimintaa kymmeneltä vuodelta. Tutkinnan aikana poliisi teki 180 kuulustelua.

- Tutkinnassa kävi kuulustelujen kautta ilmi, että Lokapojat-yhtiössä osa jätteistä on viety laillisiin jätteidenkäsittelypaikkoihin. Suuri osa jätteistä on kuitenkin ollut tapana hävittää laittomiin tyhjennyspisteisiin. Syynä on ollut taloudellisen hyödyn tavoittelu, sanoo tutkinnanjohtaja Juha Tuovinen Itä-Uudenmaan poliisista.

Tutkinnan aikana poliisi ajeli ympäri pääkaupunkiseutua useiden Lokapoikien entisten työntekijöiden kanssa. Työntekijät näyttivät poliisille kymmeniä paikkoja, joihin heidän mukaansa oli jätteitä laskettu.

Lokapojat-yrityksen epäillään kipanneen laittomasti luontoon ja sadevesiviemäreihin yhteensä lähes 3 000 kuormaa eli yli 30 000 tonnia nestemäistä jätettä.

Jäte on ollut käytännössä luonnolle haitallisia ravintolarasvoja, nestemäisiä ulostejätteitä sekä erilaisia jäteöljyjä. Tutkinnanjohtaja Juha Tuovisen mukaan mielikuvitusta ei jätealan yrityksessä puuttunut.

- Jotkut kuljettajat ovat kertoneet meille, että esimerkiksi Tuusulan moottoritien alussa kuljettajat saattoivat avata säiliöauton säiliönluukkua sen verran, että nesteperäinen jäte on ajon aikana valunut moottoritielle ja luontoon, kertoo tutkinnanjohtaja Juha Tuovinen.

Suurin osa epäillyistä kiistää rikokset

YLE Uutiset kertoi kaksi vuotta sitten Lokapojat-tutkinnasta. Sen jälkeen rikostutkintaa on käsitelty laajasti tiedotusvälineissä. Itä-Uudenmaan poliisi teetti jokin aika sitten selvityksen, millaisia vaikutuksia tutkinnalla on ollut, vaikkei syyteharkinta ole vielä edes valmistunut.

- Esimerkiksi Helsingin pelastuslaitos ilmoitti, että heidän niin sanotut selittämättömät ojakeikkansa ovat vähentyneet 90 prosenttia sen jälkeen kun Lokapoikien tutkintaa on käsitelty julkisuudessa. Pelastuslaitoksella oli ollut sitä ennen puhdistustehtäviä vuosien ajan tiettyihin avo-ojiin, joihin oli kerääntynyt öljyjätettä. Nyt tätä ongelmaa ei heillä juuri enää ole, sanoo selvityksen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle tehnyt analyytikko Anna Lappalainen.

Viranomaiset uskovat, että Lokapoikien tutkinta on säikäyttänyt muita mahdollisesti samoin toimineita jätealan yrityksiä. Lokapoikien tutkinnassa epäillään kolmeakymmentä henkilöä, joista suurin osa kiistää rikokset. Juttu on siirtynyt Itä-Uudenmaan poliisista syyttäjälle.