1. yle.fi
  2. Uutiset

Naistenlehden joulu alkaa kesälomien jälkeen

Kotiliedessä joulunumeroiden teko alkoi heti kesälomien jälkeen syyskuussa. Osa lehden jouluisista kuvista on otettu jo viime vuonna. Joka jouluksi lehdessä kehitellään uusia versioita perinteisistä jouluruuista.

Kotimaan uutiset
Kotilieden päätoimittaja Leeni Peltonen ja ruokatoimittaja Marja Malinen lehden koekeittiössä.
Kotilieden päätoimittaja Leeni Peltonen ja ruokatoimittaja Marja Malinen lehden koekeittiössä.YLE

Suomen vanhimman naistenlehden Kotilieden kokeilukeittilössä Helsingin Pasilassa valmistellaan ensi viikon toista joulunumeroa. Ensimmäisessä joulunumerossa esiteltiin joulukäsitöitä ja askartelua, seuraavassa lehdessä joululeivontaa, ja ennen joulua annetaan vielä lisää ruokareseptejä ja tarjotaan viime hetken vinkkejä joulutunnelmaan.

Päätoimittaja Leeni Peltosen mukaan joulukäsitöitä lehteä varten alettiin tehdä jo kesällä.

- Joskus kesän lopussa on vähän vaikea päästä joulutunnelmaan, muitta täytyy yrittää sytytellä kynttilöitä ja kuunnella joululauluja. Joulu on suomalaisten suurin juhla, ja se on niin ihana tässä kaiken pimeyden keskellä, että kyllä siitä nyt otetaan kaikki irti.

Talvikuvat on otettu jo viime vuonna

Ruokatoimittaja Marja Malinen on viettänyt syksyn aikana jo kahta joulua. Heti kesälomien jälkeen hän mietti joululeivonnan käytännön niksejä. Osa Kotilieden joulukuvista on kuvattu jo viime vuonna, koska kuviin haluttiin lunta ja talvimaisemaa.

- Aina toivotaan jotain uutta jouluksi. Mutta itse haluan korostaa että meillä ei ole mitään häpeämistä meidän jouluperinteessämme. Joulu on ainoa meidän perinteinen ruokajuhlamme, johon on aikojen alusta satsattu, koska se on ollut satokauden päätös ja valon juhla.

Marja Malisen mukaan samat ruoka-aineet ja samat maut kulkevat mukana ajasta toiseen, mutta ne muuttuvat.

- Kalapöytä on aina ollut joulupöydän kruunu, nyt kalapöytä voi muuttua suutarinlohesta, valkosipulisilakoista ja sinappisilleistä vaikka sushiksi tai sashimiksi. Siinähän on niitä samoja elementtejä, graavia kalaa ja riisiä. Samoja aineita voi pyöritellä, se vaikuttaa uudelta, vaikka siinä on ne samat maut mukana.

Joulussa perinteet ovat sitkeimmässä

Päätoimittaja Leeni Peltosen mukaan jouluruuissa perinteet ovat suomalaisilla sitkeimmässä lanttulaatikoineen ja joulukinkkuineen.

- Kyllä meillä lapset pitää huolen siitä, ettei mitään muuteta. Joulukinkun paisto-ohje on lehdessäkin joka joulu ylivoimaisesti kysytyin resepti. En itsekään sitä koskaan muista ulkoa, vaan aina tarkistan sen.

Ruokatoimittaja Marja Malisenkin jouluun juurekset kuuluvat jossain muodoissa, mutta perinteet ovat muuttuneet.

- Meillä perheessä alkaa olla vähän sillä tavalla, että yks tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Joku tykkää porkkanalaatikosta ja toinen perunalaatikosta ja muut inhoavat sitä.

- Olen viime aikoina tehnyt sellaisen oikaisun että olen tehnyt vain yhden juureslaatikon, joka perustuu bataatille, jolla saadaan imellys siihen laatikkoon. Ja siitä on tullut meidän perheen hitti. Nyt ei pidä hermostua, että se ei tietenkään ole se sama kuin se perinteinen hämäläinen imelletty perunalaatikko. Mutta se on uudenlainen tapa tarjota juureksia.

Yksi nainen vastaa kymmentä entisajan naista

Päätoimittaja Leeni Peltonen miettii, että monia stressaava joulu perustuu suureelliseen isoista maalaistaloista, kartanoista ja pappiloista lähteneeseen jouluperinteeseen.

- Siellä oli piikoja ja omaa väkeä niin, että kymmenen naista hoiti sen, mitä nyt yksi työssäkäyvä nainen yrittää hoitaa. Aina sanotaan että perhe tekee yhdessä joulun, niin eiköhän se totuus ole se, että nykyään on se yksi primus motor, joka sitten hoitelee koko logistiikan siinä joulussa.

Ruokatoimittaja Marja Malisen mielestä perinteistä raskasrasvaista ja suolaista ruokajoulua voisi hajauttaa syksyn mittaan.

- Voisihan joulua alkaa viettää jo adventista sillä tavalla, että tarjottaisiiin eri viikonloppuina eri ruokia vähitellen. Tottakai joulupöydän pitää olla komea ja siinä pitää olla niitä jokaisen omia perinteisiä ruokia. Mutta voisihan ruokahetkiä ripotella vähän useammalle pyhälle tai viikonlopulle.

Päätoimittaja Leeni Peltonen tunnustaa itse valmistelevansa perheensä joulun muutaman päivän aikana juuri ennen juhlapyhiä. Hän muistelee vanhoja Kotiliesiä, joissa aloitettiin joulusiivous adventista.

- En usko että kovin moni niin tekee enää nykyään. Ehkä painopiste on siirtynyt kodin siistimisestä herkutteluun ja nautiskeluun ja toisaalta myös hiljentymiseen. Jouluruokien lisäksi moni kaipaa joulukemiseksi myös henkilötarinoita ja mahdollisuutta syventyä joulun sanomaan.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi