Luontaistuote lupaa hyvää, mutta voi olla myös haitaksi

Suomessa myydään luontaistuotteita sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa. Luontaistuotteiden turvallisuudesta vastaavat valmistaja, myyjä ja maahantuoja, mutta käyttäjän kannattaa silti pohtia itse mitä suuhunsa pistää: luontaistuotteiden epäillään aiheuttaneen myös vakavia terveyshaittoja.

terveys
Mies laittaa pillerin suuhunsa.
Yle

Luontaistuotemainoksia pukkaa talven kynnyksellä ovista ja ikkunoista. Luontaistuotteita on helposti saatavilla ja monen matkaan lähtee vaikkapa ruokakauppaostoksien yhteydessä kotiin pilleripurkki jos toinenkin. Myös alan nettikauppa käy vilkkaana.

Luontaistuotteet luokitellaan Suomessa elintarvikkeiksi eikä myyntiin tarvita erityistä lupaa - vain ilmoitus elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle riittää.

Tuotekirjo on valtaisa

Lääkkeenomaisia itsehoitopillereitä tuntuu olevan joka lähtöön ja joka vaivaan. Perinteisten suosikkien, kuten vitamiinivalmisteiden, rinnalla kaupataan nykyisin esimerkiksi lukuisia potenssihäiriöiden hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

Myyntitilastojen kärjessä keikkuvat myös tuotteet, joiden luvataan parantavan ihoa tai polttavan rasvaa. Monien tuotteiden luvataan lisäävän vastustuskykyä ja energisyyttä. Mainoksissa tuotteiden tehosta kertovat usein tyytyväiset käyttäjät, jotka monesti ovat myös julkisuuden henkilöitä.

- Luontaistuotteita käyttävät eniten keski-ikäiset naiset, jotka ovat kiinnostuneita terveydestä ja hyvinvoinnista, sekä nuoret, liikunnalliset miehet. Miehille suunnattuja tuotteita löytyy hyllystä vuosi vuodelta enemmän, kertoo Suomen Terveyskauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

Lopullinen vastuu on käyttäjällä

Rönkön johtamaan liittoon kuuluu parisataa suomalaista terveyskauppaa. Erikoisliikkeiden vahvuus alalla on Rönkön mukaan se, että niistä saa oikeaa tietoa myytävistä tuotteista ja niiden käytöstä.

- Kun tuotteita voi nykyisin ostaa niin monesta paikasta, kehottaisin kuluttajia todella miettimään, että mistä luontaistuotteensa hankkii, hän sanoo.

Suomessa myytäviä tuotteita valvotaan Rönkön mielestä riittävän tarkasti.

- Internet on ongelmallinen, sillä sitähän ei voi millään kontrolloida, että mitä ihmiset tilaavat vaikkapa ulkomaisista nettikaupoista. Vastuu tuotteen käyttämisestä jää siinä tapauksessa aika lailla kokonaan käyttäjälle.

Luontaistuotteiden turvallisuudesta keskustellaan paljon ja viime aikoina esiin on noussut tapauksia, joissa luontaistuotteiden on epäilty aiheuttaneen muun muassa vakavia maksavaurioita.

Suomessa ilmi tulleet luontaistuotteiden mahdollisesti aiheuttamat terveyshaitat ovat Rönkön mielestä vain merkki siitä, että alan valvonta todella toimii.

- Jo pelkkä epäily siitä, että tuote saattaisi aiheuttaa käyttäjille haittoja riittää siihen, että tuote vedetään pois markkinoilta, hän vakuuttaa.

Epäilyt haitoista ovat lääkäreiden tiedossa

Turun yliopistollisesta keskussairaalasta tavoitetut alan lääkärit eivät halunneet haastateltaviksi aiheen tiimoilta. He perustelivat kieltäytymistään sillä, että luontaistuotteiden ja maksavaurioiden yhteydestä tulisi saada vielä enemmän tutkittua tietoa, jotta asioista voisi esittää lääkärinä varmempia lauseita.

Yksi haastattelusta kieltäytyneistä TYKSin lääkäreistä kertoi YLE Turulle, että oli eräässä kirjoituksessaan referoinut saksalaista artikkelia, jossa erästä luontaistuotetta oli esitetty maksavaurion syyksi muutamissa potilastapauksissa. Tämä oli hänen mukaansa johtanut "epämiellyttävään yhteydenottoon tuotteen kotimaisen edustajan taholta".

Lääkärit kehottivat kääntymään haastattelupyynnöissä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan puoleen, koska "sieltä löytyvät leveämmät hartiat asian käsittelyyn".

Pietiläisen hartiat kantavat

Se, että lääkärit kieltäytyvät puhumasta aiheesta, ei hämmästytä HYKSin dosentti Kirsi Pietiläistä. Hän on puhunut luontaistuotteista ja niiden vaikutuksista monessa yhteydessä.

- Näissä asioissa me lääkärit saamme kyllä olla kieli keskellä suuta, hän myöntää.

Pietiläisen mukaan on kuitenkin tärkeää, että epäillyistä luontaistuotteiden ja maksavaurioiden yhteyksistä pystytään puhumaan avoimesti.

- Lääkäriurani ei ole kovin pitkä, mutta silti minunkin kohdalleni on jo osunut useampi tällainen epäilys. Kyllä se jotain niiden yleisyydestä mielestäni kertoo, Pietiläinen sanoo.

Hänen mukaansa on kovin nurinkurista, että luontaistuotteita käyttävät Suomessa eniten ne, jotka eivät niitä tarvitsisi.

- Tuotetta käytetään tietysti sillä toiveella, että se parantaisi oloa ja elämänlaatua. On ikävää, jos hyväkuntoinen ihminen meneekin sitten luontaistuotteen käytön seurauksena huonoon kuntoon. Se on kuitenkin mahdollista, Pietiläinen sanoo.

Mika Rönkkö toivoo, että yhteistyö lääkäreiden ja luontaistuotteita myyvien välillä lisääntyisi.

- Kyllähän tahot ovat olleet monta kertaa napit vastakkain, mutta kun molempien tavoite on kuitenkin sama eli se, että ihmiset voisivat paremmin, olisi yhteistyö eri osapuolten välillä tietysti toivottavaa, hän summaa.

Lähteet: YLE Turku / Sannimari Tuomola