Suun vuoro! -kampanja vie nuoret virtuaaliseen pussauskoppiin

Hampaidenhoitovalistus on vuosikymmenten saatossa pitänyt sisältönsä, mutta muuttanut muotoaan. Nyt on suun vuoro! -kampanja vie valistuksen sinne missä nuoret ovat. Nykynuori tapaa suuhygienistin esimerkiksi virtuaalisen Habbo Hotellin diskossa tai pussauskopissa.

Habbo Hotel
Hammasharjoja.
Niina Ryyppö / Yle

Tampereen kaupungin apulaisylihammaslääkäri Teija Raivisto on luonut itselleen hahmon, joka seikkailee Habbo-maailmassa. Hahmoa ei ulkoisesta olemuksesta tunnista hammaslääkäriksi, mutta Habbo-maailman muut hahmot saavat siltä tarvitessa neuvoja hyvään suuhygieniaan.

- Nykynuoret saavat kyllä tarpeeksi tietoa hampaiden hoidosta, mutta ehkä valistus pitää viedä uuteen ympäristöön jotta se menisi perille.

Suun vuoro! -kampanjan sivuilta pääsee Habbo Hotelliin, löytää Mestaripussailijan ABC:n ja saa tietoa niin hampaiden harjauksesta, ravinnosta ja ksylitolista kuin suun sairauksista, tupakasta, nuuskasta ja lävistyksistäkin. Habbo-maailmasta löytyy myös virtuaalinen pussauskoppi.

- Pussauskoppi-kilpailun ajan Habbon kilpailuhuoneissa päivystää suuhygienisti. Tamperelainen suuhygienisti on tavattavissa keskiviikkona 10.11. klo 15-16 ja häneltä voi käydä kyselemässä hampaiden hoitoon liittyviä asioita. Lisäksi Habbo-maailmassa järjestetään perjantaina 12.11. virtuaalinen Suun vuoro! -disko, Teija Raivisto listaa.

Tamperelaisnuorten harjausaktiivisuus hukassa

Suomalaisten nuorten hampaat eivät enää ole priimakunnossa. Moni jättää suuhygienian huomiotta ja nykyiset elintavat tekevät purukalustolle hallaa. Teija Raivisto myöntää olevansa huolissaan nykynuorten hampaista.

- Terveyskyselyssä vain alle puolet tamperelaisnuorista kertoi harjaavansa hampaat kahdesti päivässä. Kyse ei ole tiedon puutteesta, koska suuhygienia-asioista valistetaan kyllä jokaisen tarkastuskäynnin yhteydessä. Hammasharjaan ei vain tartuta entiseen tapaan, ja lisäksi napostelu ja makeisten sekä virvoitusjuomien kulutus on koko ajan kasvussa.

Valistuksen siirtäminen virtuaalimaailmaan on kokeilu, jossa samaa vanhaa tietoa pyritään tuomaan esiin uudella tapaa.

Sukkapuikolla nuken suupielien kimppuun

Oman kouluaikansa valistuksesta Raivisto muistaa ehkäisevän hammashoidon nimissä tehdyt fluoripurskuttelut ja harjaustarkkuuteen kannustavat punaiset plakkitabletit. Sekä sen, että oma toivemmatti oli selvillä jo tuolloin.

- Minulla on vieläkin tallella nukkeja, joiden suunvierus on täynnä sukkapuikolla tehtyjä reikiä. Niitä reikiä paikkailin sitten leikeissäni talouspaperitupoilla, Tampereen kaupungin apulaisylihammaslääkäri hymyilee.

Lähteet: YLE Tampere