Kaupallinen hämärä ei estä työntekoa

Siihen väliin kun aamu valkenee tai ilta ehtii, mahtuu monia hämärän vivahteita. Tutuin lienee se sininen hetki, joka värjää tienoon kauttaaltaan kauniin siniseksi. Tähtitieteilijä Johannes Kultima tuntee hyvin hämärän eri vaiheet.

tähtitiede
Perämeri talvella
YLE / Laura Holappa

Kun aurinko katoaa horisontin taakse, alkaa hämärä. Hämärän aikana valaistus aiheutuu ilmakehästä sironneesta valosta. Valaistus riippuu siitä, kuinka kaukana horisontin alapuolella aurinko on. Tämän perusteella hämärä jaetaan kolmeen vaiheeseen.

Porvallisen hämärän aikaan ulkona näkee vielä työskennellä ilman keinovalaistusta. Nimi juontaakin keskiajalta, jolloin käsityöläisiä kutsuttiin porvareiksi.

- Kun kieli elää ja porvareilla on nykyään eri merkitys kuin keski-ajalla, niin käyttäisin mielummin nimitystä kaupallinen hämärä, sanoo geofyysikko ja tähtitieteilijä Johannes Kultima.

Tähdet kertovat

Nauttinen eli merenkulkijan hämärä seuraa kaupallista hämärää ja se vallitsee, kun auringon kiekon keskipiste on 6-12 astetta horisontin alapuolella. Nauttisen hämärän aikaan eivät ulkotyöt enää ilman lamppuja onnistu, mutta merellä näkee suunnistaa kirkkaista tähdistä, kertoo Kultima.

Astronominen hämärä on se kolmas vaihe ennen pimeyttä. Tähtitieteelliseksikin kutsuttu hämärä tuo himmeimmätkin tähdet näkyville ja silloin tähtitieteilijät kaivavat työkalunsa esille. Astronomisen hämärän merkitys onkin suurin tarkimpien tähtitieteellisten havaintojen kannalta.

Vaikka tavallinen tallaaja aistiikin astronomisen hämärän jo pimeäksi, alkaa varsinainen pimeys vasta, kun aurinko 18 astetta horisontin alapuolella.

- Se on siinä hilkulla, että onko jo ihan pimeää, luonnehtii Johannes Kultima tähtitieteellistä hämärää.

Lähteet: YLE Perämeri