1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköankerias Raipe sytytti joulukuuseen valot

Merimaailma Sea Lifen jouluvalot syttyivät tänään silkalla eläinvoimalla. Akvaarion henkilökunta on asentanut ankeriaan vesisäiliöön anturit, jotka johtavat virran joulukuuseen.

Kotimaan uutiset
Sea Life

Yli metrinen vonkale, kiekkoilijalegenda Raimo Helmisen mukaan nimensä mukaan saanut sähköankerias Raipe päästää voimakkaan roiskaisevan äänen, kun se pyydystää sille heitetyt pakasteruutanat päivällisekseen. Joulukuusen valot välkehtivät kiivaasti.

Sähköankerias on elävä voimalaitos, kertoo näyttelypäällikkö Jouni Jaakkola.

– Se tappaa tarvittaessa isommankin eläimen. Ihminen ei ole mikään ongelma, lehmältä ja hevoseltakin lähtee taju. Yhden ampeerin virralla sen tuottama hetkellinen teho on 500 wattia.

Jaakkola kertoo, että maailmassa on peräti 350 kalalajia, jotka tuottavat jollakin tavalla sähköä.

– Sähköankeriaat, jotka kuuluvat veitsikaloihin, pystyvät kuitenkin tuottamaan poikkeuksellisen voimakkaita sähköimpulsseja. Siksi ne ovat ehkä mielenkiintoisimmasta päästä sähköisiä kaloja.

Sähköankeriaan allasta ei voi hoitaa tavanomaiseen tapaan.

– Sinne ei voi mennä käsin mitään puhdistamaan tai kahlaamaan. Kaikki suodatinlaitteet ja pumput ovat altaan ulkopuolella.

Sähköankerias Raipe on vain vierailulla Sea Lifen "Kuuleeko kala – aistit vedessä" -näyttelyssä. Sieltä se kiertää seuraavaan näyttelypaikkaansa.

Merimaailma Sea Life on osa Merlin Entertainmentsin omistamaa Euroopan laajuista Sea Life -ketjua, joka on maailman suurin yleisöakvaarioketju. Keskuksen omistaa puoliksi Merlin Entertainment ja puoliksi Lasten Päivän Säätiö.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi